Najnovije vijesti

OPĆINSKO VIJEĆE: Otvorena javna rasprava o prodaji najatraktivnije lokacije u centru grada

01/02/2018 | objavio Radio Gradačac
OPĆINSKO VIJEĆE: Otvorena javna rasprava o prodaji najatraktivnije lokacije u centru grada
Gradsko vijeće

Općinsko vijeće Gradačac danas je sa 22 glasa usvojilo Nacrt Odluke o prodaji 1.769 m² parcele u centru grada, pored sportske dvorane, na kojoj je predviđena izgradnja Gradske garaže i tržnog centra sa parkingom. Tome je prethodila žučna rasprava tokom koje je izneseno nekoliko prijedloga koje bi resorna općinska Služba trebala razmotriti po okončanju javne rasprave. Oni su uglavnom išli u smjeru izmjene spratnosti objekta i njegove namjene radi, kako je rečeno, značajnije isplativosti objekta, kako za investitora tako i za Općinu Gradačac.

Odluka predviđa prodaju suvlasničkog dijela parcele, uz etažnu podjelu objekta i zajedničku izgradnju gdje bi Općina Gradačac gradila garažu od dva sprata, dok bi investitor preuzeo izgradnju tržnog centra na dva sprata i parkinga na krovu objekta. Tokom prezentacije idejnog rješenja objekta rečeno je da njegova ukupna površina iznosi 9.000 m², a da je procijenjena vrijednost 10 miliona KM.

Ova investicija predstavlja iskorak u odnosu na postojeće stanje, a interesovanje je već iskazalo nekoliko investitora od kojih ni jedan nije imao uticaj na izradu idejnog rješenja, rekao je između ostalog načelnik Edis Dervišagić, naglasivši da se zadržavanjem dijela vlasništva osigurava javni interes građana.

Prihvatanjem Nacrta dokumenta Općinsko vijeće je praktično otvorilo javnu raspravu o ovoj temi, budući da su predloženi akti već objavljeni na općinskoj web stranici (Nacrt Odluke o prodaji nekretnina (gradska garaža)), u dnevnom redu današnje sjednice, te da su dostupni svim zainteresovanim.

Općinsko vjeće danas je donijelo odluke o visini zakupnine za izdavanje neizgrađenog građevinskog zemljišta radi korištenja objekata privremenog  karaktera, o visini naknade za korištenje dijela javne površine i visini naknade za korištenje taksi stajališta. Data je saglasnost na sporazum o zamjeni parcela sa „TMD Group“ d.o.o. Gradačac radi izgradnje saobraćajnice u Industrijskoj zoni 2, te odlučeno da se putem licitacije u zakup dodijeli poslovni prostor u Gradskom kinu (nekadašnji caffe bar „7“) i prodaju 4 parcele na Požarikama.

Većinom glasova vijećnici su dali saglasnosti na Prijedlog  Ugovora o javnim vodnim uslugama između Općine Gradačac i JP „Komunalac“ d.d., što je preduslov za nastavak projekta vodosnabdijevanja. Bez rasprave prihvaćena je Informacija o ostvarenim rezultatima u prošloj deminerskoj sezoni, te većinom glasova i rješenja o imenovanju članova nadzornih odbora javnih preduzeća Veterinarska stanica, Parkinzi i Javno stambeno preduzeće.

Diskusija je otvorena tokom rasprave o imenovanju članova upravnih odbora javnih zdravstvenih ustanova i javnih ustanova. Vijećnik Elvedin Hrnčić (SDA) ukazao je da rješenjima nije određen period trajanja mandata upravnih tijela, te postavio pitanje nadležnosti Komisije Općinskog vijeća da odlučuje o članovima upravnih odbora iz reda radnika. Slično mišljenje iznio je i Marijan Šimić (HDZ), što je pojasnio predsjednik Komisije Mersed Šaldić (SDP) kazavši da je konkurs bio javan, da je njime navedeno trajanje mandata, te da je Komisija postupala u skladu sa važećom regulativom. Vijećnik Hajrudin Mehanović (RDS) uložio je amandam o četverogodišnjem trajanju mandata članova upravnih odbora, nakon čega su rješenja podržana većinom glasova. Tokom glasanja po ovoj tački vijećnici iz reda SDA su bez najave napustili današnje zasijedanje.

Inače, na dnevnom redu sjednice trebali su se naći programi rada javnih ustanova i javnih preduzeća za 2018. godinu, ali su na početku zasijedanja povučeni radi usaglašavanja sa programima nadležnih službi i Općinskog načelnika.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube