Najnovije vijesti

Otvoren 14. gradačački sajam organskih proizvođača “Eko-etno BiH”

28/03/2024 | objavio Radio Gradačac
Otvoren 14. gradačački sajam organskih proizvođača “Eko-etno BiH”
GRADAČAC

U Gradačcu je danas otvoren 14. Sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“ kojeg organizuje Savez udruženja “Mreža žena – Veliko srce u BiH”. Danas i sutra u Gradskom parku podno kule Husein-kapetana Gradaščevića svoje proizvode će prezentovati 26 izlagača iz BiH.

Nije to manifestacija nekog velikog i obimnog karaktera, ali po vrijednosti i kvalitetu ja bih je uvrstila među kvalitetnije. Izloženi su proizvodi organskih proizvođača hrane i ljekovitog bilja, meda i pčelinjih proizvoda, udruženja koja baštine tradiciju i koja se bave očuvanjem okoliša. Koristimo prirodne materijale, ne uvozimo apsolutno ništa i radimo sa onim što nam je na dohvat ruke. Značajan je i angažman srednjih škola i njihovih učenika koji kao volonteri učestvuju i u samoj organizaciji sajma. Praksa je to od 2006. godine i osnivanja saveza nevladinih organizacija u Gradačcu. Želja nam je da mladi prepoznaju nešto od ovih izlagača i da mogu primijeniti u svom radu i životu, rekla je Almasa Huskić, predsjednica Savez udruženja “Mreža žena – Veliko srce u BiH”.

Nejra Omeragić, učenica MSŠ “Hasan Kikić” i volonterka Saveza uputila je poruku mladim ljudima da su oni budućnost ove zemlje i trebaju da ostanu u njoj.

U ime partnera sajma prisutnima se obratio Amir Pašalić, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice grada Gradačca. 

Organska proizvodnja predstavlja značajan udio u domaćoj poljoprivredi, ali o njoj i dalje uglavnom govorimo kao o neiskorištenom potencijalu. O tome je na svečanoj ceremoniji otvaranja 14. gradačačkog sajma “Eko-etno BiH” govorio Mido Glavić, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva.

Naš cilj je da radimo sa ovakvim udruženjima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Pošto se ovdje radi o organskoj proizvodnji, mi u Federalnom zavodu imamo laboratorije koje mogu da kontrolišu kvalitet i zdravstvenu ispravnost svih namirnica. Svi ste svjesni ovih klimatskih promjena koje nas iz dana u dan sve više upozoravaju da se moramo prilagođavati novim načinima poljoprivredne proizvodnje, a jedan od tih načina koji je prisutan u svijetu je organska poljoprivredna proizvodnja, odnosno održiva poljoprivreda. Kada govorimo o poljoprivredi želim istaći kako smo samo prošle godine bili u deficitu po pitanju hrane 2 milijarde i 814 miliona. Zamislite samo kako bi radili da je samo jedna milijarda ostala u našoj državi, poručio je direktor Glavić.

Za Grad Gradačac ova sajamska manifestacija je, uz Sajam šljive, veoma značajna jer ima za cilj da pokaže da organska proizvodnja predstavlja značajan resurs.

Grad Gradačac u svojim strateškim planovima, između ostalog, ima i poljoprivrednu proizvodnju u cilju da je podigne na još veći nivo. Jer naše najveće bogatstvo jesu obradive poljoprivredne površine. Ali pored savremene poljoprivredne proizvodnje, u kojoj Gradačac prednjači, svakako da značajnu pažnju zaslužuje tradicionalni i organski način proizvodnje. Zato je zaštita organske proizvodnje i tradicionalne poljoprivrede jedan od glavnih ciljeva koje pred sebe postavlja jedan ovakav sajam. Čestitke organizatorima uz lijepe želje gostima i izlagačima da se ugodno osjećaju na ovoj dvodnevnoj manifestaciji u Gradačcu, rekao je gradonačelnik Edis Dervišagić proglasivši 14. gradačački sajam “Eko-etno BiH” otvorenim.

Gradačački sajam organskih proizvođača i ovoga puta ponudit će edukacije koje se tiču certificiranja i promocije proizvoda i uzgoja određenih kultura. Edukaciona predavanja će biti održana naknadno u aprilu ili maju ove godine, rečeno je na otvaranju sajma “Eko-etno BiH” koji su spletom bosanskih igara uljepšali i podržali članovi KUD “Zmaj od Bosna” Gradačac.

Sajam je izložbenog i prodajnog karaktera uz priliku za promociju proizvoda organskih proizvođača, prirodnih i turističkih potencijala.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube