Najnovije vijesti

Otvoren 2. Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

24/08/2017 | objavio Radio Gradačac
Otvoren 2. Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Manifestacije

U Gradačcu je otvoren 2. Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem na kojem će biti prezentovano 55 naučno-istraživačkih radova i iskustava iz pčelarske prakse. Kongres je otvorio prof. dr. Drago Šubarić dekan Prehrambeno-tehničkog fakulteta u Osijeku.

Na naučnom skupu učestvuje preko 200 članova akademske zajednice, predstavnika agencija, zavoda i institucija iz sektora poljoprivrede, zaštite zdravlja i životne okoline kao i iskusni pčelari iz BiH i zemalja regiona.

– Cilj kongresa je da ujedinimo akdemsku zajednicu iz oblasti pčelarstva, poljoprivredne proizvođače, prehrambenu industriju i iskusne pčelare kako bi prezentirali svoja znanja s ciljem da se to znanje upotrijebi za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih područja općenito, istakao je predsjednik Organizacionog odbora kongresa prof. dr. Midhat Jašić.

U organizaciju kongresa su uključeni Gradačački sajam d.o.o. Gradačac, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, pčelarski savezi F BIH i TK, te instutucije, udruženja i organizacije koji podržavaju razvoj pčelarstva.

Direktor Gradačakog sajma Hašim Šabanović i dekan Tehnološkog fakulteta u Tuzli prof.dr. Vahida Selimbegović su izrazili nadu da će i narednih godina ovaj kongres biti sastavni dio Međunarodnog sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive u Gradačcu.

U uvodnim predavanjima prezentovane su teme vezane za stanje i zdravstveni problem u pčelarstvu regiona Pelagonija u Makedoniji o čemu je govorio prof.dr. Boris Angelkov. Jedna od tema je bila ispitivanje inhibitornog djelovanja propolisa na uzročnika askosferoze pčele.

Prof. dr. Drago Šubarić je govorio o patvorenju meda i preporučio kupovinu na kućnom pragu od iskusnih i pčelara, jer nam to daje kakvu takvu sigurnost.

– Radi se o velikom problemu patvorenja, jer je pohlepa i u ovoj branši dovela do toga da potrošači gube i ne dobiju proizvod koji očekuju i žele. Zbog ovog problema trpe i pravi pčelari. Prilikom patvorenja meda koristi se šećer, sirupi na bazi kukuruznog škroba i druge različite tvari koje mogu imati štetan utjecaj. Problem je i zagrijavanje meda kako i lažno deklarisanje. Zbog svega toga je kupcima teško otkriti patvoreni med. Postoje metode za suzbijanje ove pojave poput zaštite proizvoda oznakom izvornost, što znači da je proizvod kontroliran, rekao je prof.dr. Šubarić.

Pčela je ugrožena i moramo slušati struku i nauku kako bi jednim multidisciplinarnim pristupom zaštitili pčele ali i naše zdravlje i životnu okolinu, poručeno je sa prvog dana Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima u Gradačcu.

Radio Gradačac/Informativna služba Gradačačkog sajma

Comments are closed.

YouTube