Najnovije vijesti

Otvoren 6. “EKO-ETNO BiH”

31/03/2016 | objavio Radio Gradačac
Otvoren 6. “EKO-ETNO BiH”
GRADAČAC

Danas je na svečan način otvoren 6. gradačački sajam organskih proizvođača „EKO-ETNO BiH“ u organizaciji Saveza udruženja „Mreža žena veliko srce u BiH“. U Gradskom parku je svoje proizvode izložilo 40-tak proizvođača zdrave hrane, meda i prađevina od meda, ljekobilja i  drugih preparata.

6. eko-etno - 13Kako je istakla Almasa Huskić, predsjednica Saveza udruženja „Mreža žena veliko srce u BiH“ Gradačac ovaj sajam je postao prepoznatljiv i već šestu godinu okuplja izlagače koji promoviraju organsku proizvodnju.

– Cilj i misija Mreže žena je da prošire i promoviraju zdrav način života, prošire domaću proizvodnju i da što više mladih ostane u svojoj uzemlji i žive i rade u sredini u okojoj su rođeni i ponikli, rekla je Almasa Huskić.

Jedan od ciljeva gradačačkog sajma organskih proizvođača je očuvanje starih zanata, starina i običaja. Dodali se tome da su poljoprivreda i turizam strateške privredne grane u Gradačcu to dovoljno govori o razvojnim planovima lokalne zajednice.

6. eko-etno - 4Općinski načelnik Edisa Dervišagić je istakao da je ovo prilika posvetiti dužnu pažnju porizvodnji zdrave hrane, organskim proizvođačima i brinuti o zdravlju.  

– Ova sajamaska manifestacija je postala tradicionalna i duboko ukorjenjena u Gradačcu i jedinstvena je po tome što su organizatori čalanice Mreže žena u BiH, rekao je Dervišagić.

6. eko-etno - 2Danas je istaknuto da BiH ima velike potencijale u pogledu organske proizvodnje, i samo upornim radom udruženih organskih proizvođača možemo očekivati bolju promociju i  uskoro uspjeti da otvorimo nova radna mjesta u ovoj poljoprivrednoj djelatnosti. Zbog toga su prodršku ovom sajmu dali članovi Asocijacije organskih proizvođača iz Sarajevskog, Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona.

6. eko-etno - 6Direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva, Omer Kurtović, je istakao da je velike površine u BiH već duži niz godina nisu obrađene i one su idealne za organsku proizvodnju.

– Nažalost, u BiH još nema zakonskog okvira za ovaj vid poljoprivredne djelatnosti koja iziskuje strogi nadzor i kontrole, istakao je direkotr Federalnog zavoda za agropedlologiju Esad Bubalo, koji je proglasio otvorenim 6. gradačački sajam organskih proizvođača „EKO-ETNO BiH“.

6. eko-etno - 5Mreža žena je Savez nevladinih organizacija osnovana 2006. godine sa sjedištem u Gradačcu i iza sebe imaju niz uspješnih projekata, među kojima je i sajam „Eko-etno BiH“. Jedan od ciljeva Mreže žena je i rad sa mladima koji su prihvatili ruku podrške i danas  su se predstaviti modnom revijom.

Uz svesrdnu podršku MSŠ „Hasan Kikić“ koja je učesnik ove sajamske manifestacije od njenog osnivanja, učenici Tekstilne škole su izložili ručne radove od recikliranog materijala, kože i tkanine. Tradiciju i običaje predstavili su i članovi KUD „Zmaj od Bosne“ Gradačac.

6. eko-etno - 7Danas je održano i predavanje na temu „Gljivarstvo u BiH“, a sajam će biti otvoren za posjetioce danas i sutra do 18 sati.

6. eko-etno - 13 6. eko-etno - 12 6. eko-etno - 11 6. eko-etno - 10 6. eko-etno - 9 6. eko-etno - 8 6. eko-etno - 1

Comments are closed.

YouTube