Najnovije vijesti

Otvoren 9. sajam „Eko-etno BiH“ u Gradačcu

28/03/2019 | objavio Radio Gradačac
Otvoren 9. sajam „Eko-etno BiH“ u Gradačcu
Biznis

Danas je otvoren 9. gradačački sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“ na kojem učestvuje 40 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Sajam se već tradicionalno održava na otvorenom u gradskom parku, a predstavljaju se organski proizvođači voća i povrća, ljekobilja, meda i proizvoda na bazi meda.

S ciljem očuvanja kulturnog naslijeđa na sajmu se predstavljaju tradicionalni zanati a podršku ovoj manifestaciji daju i ekološka udruženja. Kao i prethodnih godina, posjetiocima se sa svojim proizvodima i kreacijama predstavljaju učenici MSŠ „Hasan Kikić“ iz Poljoprivredne i Tekstilne škole.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja sajma „Eko-etno BiH“ u ime organizatora manifestacije dobrodošlicu gostima i izlagačima poželjela je Almasa Huskić, predsjednica Saveza udruženja Mreža žena „Veliko srce u BiH“ iz Gradačca.  Općinski načelnik Edis Dervišagić istakao je da je ovo po svemu poseban i specifičan sajam koji promovira zdravo, plodno zemljište i zdravu hranu.

Ovaj sajam akcenat stavlja na zdravlje. A za zdravlje svakog čovjeka bitni su organska proizvodnja i zdravi proizvodi. to je ono što smo naslijedili i od naših predaka, rekao je Edis Derevišagić.

Vlada Tuzlanskog kantona je sa Općinom Gradačac i Turističkom zajednicom TK tradicionalno pokrovitelj ove manifestacije.

Bosna i Hercegovine ima tri resursa, to su agroturizam, ekohrana i voda ali tome ne pridajemo puno pažnje. To je resurs koji će u budućnosti trebati čitavom svijetu. Iskreno se nadam da će u Bosni i Hercegovini biti još ovakvih udruženja koja će proizvoditi ekohranu, poručio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Predsjednik Organsko FBiH, Sejad Herceg, ističe da Evropa i Svijet žude za organskim proizvodima i to je znak da ova proizvodnja ima budućnost i perspektivu.

Zato donosioci odluka moraju shvatiti da poljoprivreda nema profita i da treba iz budžeta dodatno izdvajati sredstva kako bi poljoprivrednici proizvodili hranu. Neophodno je podržati proizvodnju na našim sitnim parcelama jer dokazano je da ti proizvodi imaju kvalitet. Naš med je 2011. godine bio 1. na svijetu, 2012. prvi u Japanu kao i 2013. godine, rekao je Predsjednik Organsko FBiH.

Organska proizvodnja se promovira i na našim prostorima prisutna je već 13 godina ali je za nas i dalje nešto novo. Zbog toga je neophodna stalna edukacija kako proizvođača tako i konzumenata. Na ovogodišnjem gradačačkom sajmu organskih proizvođača akcenat će biti na edukaciji. Predavanja se održavaju u prostorijama BZK „Preporod“ Gradačac.

Između ostalog, govorit će se o pripremi i kontroli plodnosti tla za organsku proizvodnju, organskom uzgoju povrća u zatvorenom prostoru i certificiranju organske proizvodnje. U petak, 29. marta, je predviđena edukacija o destilaciji ljekobilja i pčelarstvu kao uspješnoj grani poljoprivrede.

Direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Omer Kurtović otvarajući sajam u Gradačcu je istakao da je to u suštini nešto naše, domaće i tradicionalno bez hemijskih sredstava i mineralnih đubriva.

Ova proizvodnja traži više znanja od konvencionalne proizvodnje u poljoprivredi. Zato organska proizvodnja ima za cilj da tržištu podari zdravstveno ispravnu hranu. Zbog toga će Federalni zavod za poljoprivredu iz Sarajeva nastaviti sa aktivnostima da na tržištu budu samo organski proizvodi i odstranjivati one koji se bave nečasnim radnjama, rekao je dr. Omer Kurtović.

Značajan segment ovogodišnjeg sajma je tradicija, običaji i kultura. Tim povodom predstavljaju se stari zanati a na otvaranju manifestacije nastupili su članovi KUD „Zmaj od Bosne“. Na ovu temu razgovarat će se sutra kada će biti prezentovana turistička ponuda TK kroz iskorištenost prirodnih resursa i organske proizvodnje.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube