Najnovije vijesti

Otvorena galerija “IBRAHIM BILAJAC”

23/11/2019 | objavio Radio Gradačac
Otvorena galerija “IBRAHIM BILAJAC”
FOTO/VIDEO

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Gradačac jučer je u povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine svečano otvorila galeriju akademskog slikara i kipara Ibrahima Bilajca. Stalna postavka je na Kuli „Zmaja od Bosne“. 

Predsjednica BZK “Preprod” Gradačac Nadira Pamuković istakla je da ideja postoji već 22 godine. Gradačački Preporod je 2016. godine otkupio zaostavšinu Ibrahima Bilajca od njegove sestre Izete Mešić s namjerom formiranja stalne postavke. Nakon opsežnih priprema djala Ibrahima Bilajaca su od jučer i zvanično dio zavičajne kulturne baštine. O liku i djelu Ibrahima Bilajca govorio je akademski slikar Zoran Dragičević, istakavši da je ovaj umjetnik iza sebe ostavio veoma značajan opus. 

Ibrahim Bilajac, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih kipara druge polovine 20. stoljeća, rođen je u Gradačcu 1930., a u svom rodnom gradu preminuo je 1998. godine. Obrazovao se u Školi za primijenjenu umjetnost u Sarajevu, na vajarskom odsjeku.

Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu završio je 1959. godine, a kao izuzetan student, uz brojne nagrade završio je i specijalizaciju na akademskom Odsjeku za vajarstvo. Stalne postavke njegovih radova nalazile su se u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i tadašnje Jugoslavije. U svom rodnom gradu Bilajac je održao dvije samostalne izložbe 1964. i 1972. godine.

Posjetioci će imati priliku pogledati 20-ak eksponata, od čega su tri iz Zavičajne muzejske zbirke Centra za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac. Djela Ibrahima Bilajca krase gradski park u Gradačcu. 

Otvaranju stalne postavke djela Ibrahima Bilajca prisustvovala je i njegova sestra Izeta Mešić. Pročitana je i pjesma o Ibrahimu Bilajcu autora Zorana Dragičevića, koju je gitarom pratio Emil Hadziefendić, profesor u Osnovnoj muzičkoj školi O.Š. “Dr. Safvet-beg Bašagić”.

 

U video prilogu govore:

 Nadira Pamuković, predsjednica BZK „Preprod“ Gradačac

Zoran Dragičević, akademski slikar

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube