Najnovije vijesti

Otvoreni „Kikićevi susreti“

19/05/2018 | objavio Radio Gradačac
Otvoreni „Kikićevi susreti“
Manifestacije

Ovogodišnje, 45-to izdanje „Kikićevih susreta“ otvoreno je sinoć u Gradskom kinu u Gradačcu. Osebujan prikaz programskih sadržaj ponudila je predsjednica Izvršnog odbora Mirsa Šarić, kazavši kako 45 godina trajanja jedne ovako specifične manifestacije predstavlja rad, dar, uspjeh i obavezu.

Gradačac je sretan da u svojoj duhovnoj tradiciji ima jednu takvu ličnost kao što je Hasan Kikić, rekao je pjesnik Šimo Ešić,  učesnik prvih „Kikićevih susreta“. Osvrćući se na neke od prvih manifestacija ‘70-ih godina, kada su naš grad pohodile jugoslovenske književne veličine, Ešić je rekao da je tada iz Gradačca odjekivao duh ushićenja koje su izazivale književne manifestacije, te izrazio nadu da će nešto slično pronađi i nove generacije.

Susrete je otvorenim proglasio općinski Načelnik Edis Dervišagić izražavajući ponos što je Gradačac dio kulturne historije i tradicije u kalendaru događaja koji nisu česti u BiH. Učesnici su se i ovom prilikom okupili pred bistom Hasana Kikića u gradskom parku, gdje je položeno cvijeće.

Publika je sinoć u Gradskom kinu imala priliku pogledati monodramu Irfana Kasumovića „Rod i dom“ prema tekstu Safeta Sijarića, a u prostoru BZK Preporod otvorena je izložba pod nazivom „Od zeničkog Vranduka do hercegovačkog kamena“. Autor je akademski slikar Zoran Dragičević, kome je ovo sedma samostalna izložba.

Dragičević je inspiraciju za svoja djela pronalazio u mjestima odrastavnja i studija, oduševljavajući se prizorima napuštenih kuća i detalja srednjovjekovnih spomenika. Izložbu je posvetio Ibrahimu Bilajcu, jednom od najznačajnijih bh. kipara, koji je u svojim radovima uspio da napravi spoj duha i umjetnosti.

Inače, BZK Preporod vlasnik je ostavštine Ibrahima Bilajca, a predsjednica društva Nadira Pamuković sinoć je najavila da bi postavka uskoro mogla biti smještena u okviru kompleksa Kule Zmaja od Bosne, te tako dostupna široj publici.

„Kikićevi susreti“ nastavljaju se večeras izložbom „Novac na tlu BiH u 19. i 20. stoljeću“. Njome se Zavičajna muzejska zbirka Gradačac pridružuje obilježevanju Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja. Za sve posjetioce Zavičajna muzejska zbirka biće otvorena od 21 – 23,00,

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube