Najnovije vijesti

Partnerske općine Gradačac i Kastenedolo razmatrale mogućnosti privredne saradnje

27/10/2018 | objavio Radio Gradačac
Partnerske općine Gradačac i Kastenedolo razmatrale mogućnosti privredne saradnje
Biznis

Delegacija Općine Gradačac  nedavno je posjetila partnerski grad Kastenedolo (Castenedolo) u Italiji. Za vrijeme posjete razgovaralo se o budućim modelima saradnje posebno u oblasti privrede.

Tim povodom, delegacija Općine Gradačac predvođena općinskim načelnikom Edisom Dervišagićem posjetila je nekoliko privrednih subjekata i održan je sastanak sa predstavnicima udruženja privrednika  Regije Breša (Brescia), kojoj pripada i grad Kastenedolo.

Općinski načelnik predstavio je potencijale općine Gradačac i šireg okruženja kao i pogodnosti privrednih ulaganja na općini Gradačac. Rezultat ovih razgovora je dogovorena posjeta predstavnika privrednih subjekata ove regije općini Gradačac radi ostvarivanja direktnih kontakata s privrednicima gdje bi se predstavili potencijali za strana ulaganja.

U povodu ove posjete i bratimljenja gradova održana je i svečana sjednica Vijeća grada Castenedola. Općinski načelnik Edis Dervišagić predstavio je dosadašnju saradnju kao i potencijale u oblasti privrede, turizma i društvenog života Gradačca. Upućen je poziv predstavnicima ovog partnerskog grada da posjete Gradačac, a posjeta se očekuje u prvoj polovini naredne godine.


Povelja o bratimljenju sa općinom Kastenedolo potpisana je u Italiji 2008. godine. U gradskom parku u Gradačcu je 2012. godine zasađeno drvo prijateljsta partnerskih gradova Gradačca i Kastenedola.

Podsjećamo, Moniki Romano – Salomon za nesebičnu pomoć i humane geste Općinsko vijeće Gradačac je 2002. godine dodijelilo najviše općinsko priznanje „Počasni građanin Gradačca“.


Mnogi Gradačačani se prisjećaju njene humanosti i nesebične pomoći koju su imali u hrani, odjeći, lijekovima. Od 1994. do 1997. godine dijelila je bosansku stvarnost i bila je drag gost u domovima Gradačačana. Monika Romano – Salomon je predstavnica italijanske humanitarne organizacije „Blaženi konstruktori mira“ i bila inicijator formiranja Udruženja građana „BOS- IT“ koje je posredovalo u humanitarnoj misiji.

 

Radio Gradačac / Općina Gradačac

Comments are closed.

YouTube