Najnovije vijesti

Počela rehabilitacija regionalnog puta Kerep-Zelinja

04/10/2018 | objavio Radio Gradačac
Počela rehabilitacija regionalnog puta Kerep-Zelinja
Tuzlanski kanton

S ciljem stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta i pomoći privrednim subjektima da se brže razvijaju, a time i otvaraju nova radna mjesta danas su Vlada Tuzlanskog kantona i Direkcija regionalnih cesta započeli rehabilitaciju dionice u dužini od cca 1250 metara  na regionalnom putnom pravcu R-465a, Kerep – Zelinja u Gradačcu.

„Direkcija je u punoj dinamici u realizaciji kako kreditnih, tako i sredstava iz redovnih prihoda. Danas nam je zadovoljstvo započeti i rehabilitaciju ove dionice za što smo izdvojili oko 420.000 KM, ali ćemo vrlo brzo i nastaviti radove na ovom putnom pravcu na dodatnoj dužini od oko 800 metara, za što smo planirali dodatnih oko 450.000 KM. Uz ostale projekte koje realiziramo na području Gradačca, možemo reći da je ova općina povukla realizaciju projekata u vrijednosti oko 2,5 miliona KM“, rekao je direktor Direkcije regionalnih cesta Agan Delibajrić.

Ovaj putni pravac povezuje direktno Gradačac i Doboj, i najbliža je, oko 25 kilometara duga putna konekcija između ova dva privredna centra.

„Na ovoj lokaciji imamo nekoliko značajnih privrednih subjekata, od kojih je jedna kompanija sa visokim stepenom finalizacije proizvoda 100% izvozno orijentirana. Kvalitetnijom putnom infrastrukturom mi omogućavamo brži razvoj tih privrednih subjekata, koji će daljim otvaranjem radnih mjesta omogućiti ovim ljudima da ovdje žive, rade i privređuju. Sve to direktan je način utjecaja na smanjivanje kako unutrašnje, tako i migracije stanovništva izvan države“ rekao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.


Tokom otvaranja radova na rekonstrukciji ovog puta, delegacija Vlade posjetila je i kompaniju „Hasić – drvo“ d.o.o. iz Gradačca, te se i direktno uvjerila u potencijale ovog izvozno orijentiranog privrednog subjekta. Kompanija se bavi proizvodnjom drvenih igračaka i didaktičkog materijala, a cjelokupna proizvodnja je namijenjena izvozu u zemlje zapadne Europe.


„Rekonstrukcija ovog, ali i ostalih puteva osigurava direktnu korist našim građanima ali i privrednim subjektima kroz kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta za njihov razvoj. Ovaj putni pravac, omogućit će brži promet roba i usluga privrednih subjekata i građana iz ovog kraja, na jednu stranu prema Gradačcu i njihovim lokalnim kooperantima i saradnicima, a na drugu prema Doboju. Put prema Doboju je od posebnog značaja jer je Doboj odavde udaljen dvadesetak kilometara, a druga najbliža putna komunikacija je duga oko 80 kilometara“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović ističući da svi javni subjekti i javna preduzeća imaju obavezu bržeg i ažurnijeg djelovanja i odgovaranja na potrebe privrednih subjekata, a u cilju stvaranja preduslova za njihov dalji razvoj.

Radio Gradačac / Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Comments are closed.

YouTube