Najnovije vijesti

Prečistač zvanično počinje prečišćavanje

25/09/2017 | objavio Radio Gradačac
Prečistač zvanično počinje prečišćavanje
GRADAČAC

Ceremonija otvaranja i puštanja u rad obnovljenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu biće upriličena u srijedu (27. septembra) na lokalitetu postrojenja (ul. Sarajevska bb, Industrijska zona II, Gradačac) sa početkom u 14 sati.

U okviru projekta vodosnabdijevanja općine Gradačac, realizovane su i aktivnosti na rekonstrukciji postrojenja za tretman otpadnih voda. Završetkom ovog projekta i puštanjem u punu funkciju prečistača rješava se dugogodišnji problem mještana okolnih naselja i eliminišu štetne posljedice.

U tu svrhu općina Gradačac je od Vlade Republike Češke putem Češke razvojne agencije dobila vrijednu donaciju u opremi vrijednosti oko milion eura. Općina je, uz finansijsku podršku federalnog Fonda za zaštitu okoliša i kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, osigurala direktno finansijsko ulaganje za izvođenje građevinskih radova na ovom projektu u vrijednosti oko milion KM.

„Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata za građane općine Gradačac u novijoj historiji. Nakon što ovaj prečistač počne sa radom, mi ćemo na izlazu iz prečistača imati otpadne vode koje svojim parametrima zadovoljavaju sve standarde EU“, rekao je općinski Načelnik Edis Dervišagić u izjavio prilikom početka ugradnje opreme za prečistač (28.08.2016. godine).

Projekat je predvidio jednogodišnji probni rad prečistača u dvije faze po 6 mjeseci, za zimski i ljetni period. Probni rad je počeo 1. novembra 2016. godine, a u toku je druga faza koja završava krajem oktobra. Kako saznajemo od direktora JP „Komunalac“ Damira Okanovića, u ovoj fazi postrojenje prečistača radi u punom kapacitetu, a svi testirani parametri zadovoljavaju uslove za ispuštanje prečišćene vode u rijeku Gradašnicu.

Realizacijom ovog projekta kapacitet prečistača je povećan sa dosadašnjih 10 na 30 hiljada potrošača.

Projekat “Rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu” dobitnik je ovogodišnjeg priznanja “Zlatni javor” Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, turizma i ekologije “Jahorina film festival”.

Komisija Jahorina film festivala je, u saradnji sa fondovima za zaštitu životne sredine/okoliša FBiH i RS, ovaj projekat izabrala kao jedan od 6 najboljih ekoloških projekata u BiH. Dodjela priznanja upriličena je 21. septembra u Sarajevu.

Prema najavi iz Općine Gradačac, ceremoniji otvaranja i puštanja u rad obnovljenog Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu prisustvovat će predstavnici ambasade Republike Češke, Češke razvojne agencije, federalne i kantonalne vlasti, kao i predstavnici drugih međunarodnih organizacija koje podržavaju ovaj i cjelokupan projekat Vodosnabdijevanja općine Gradačac.

Općina Gradačac i JP „Komunalac“ pozivaju i sve zainteresovane građane da prisustvuju ovoj ceremoniji u srijedu, 27. septembra, od 14 sati.

Radio Gradačac / Foto: radiogradacac.ba i Općina Gradačac (gradacac.ba)

Comments are closed.

YouTube