Najnovije vijesti

Predstavnici MZ-a razgovarali sa općinskim načelnikom

10/11/2016 | objavio Radio Gradačac
Predstavnici MZ-a razgovarali sa općinskim načelnikom
Gradska uprava

Na području općine Gradačac djeluje 36 mjesnih zajednica i njihov rad je usmjeren na potrebe i interese lokalnog stanovništva. U pojedinim sredinama rad MZ je bolji za razliku od drugih, koje nemaju nikakve uslove za rad.

Kako bi unaprijedili rad mjesnih zajednica u lokalnoj zajednici Fondacija za razvoj i demokratiju danas je u Gradačcu organizovala javni sastanak građana, predstavnika mjesnih zajednica, lokalnih vlasti, nevladinog sektora i medija sa općinskim načelnikom Edisom Dervišagićem.

mjesne-zajednice-018a

Razgovaralo se o planovima razvoja općine kroz prizmu građanske inicijative i uloge mjesnih zajednica, kao centara direktnog učešća građana u općinskim procesima.

Općinski načelnik Edis Dervišagić za Radio Gradačac ističe da je provođenjem izbora u MZ napravljen krupan iskorak i dodaje: 

Predstavnici mjesnih zajednica i nevladinih organizacija smatraju da treba poboljšati komunikaciju između lokalne uprave i građana. Kako bi se ravnomjerno razvijala lokalna zajednica jedan od prijedloga ja formiranje koordinacionog tijela predstavnika MZ-a, koje bi ukazivalo na probleme i prioritetne aktivnosti te na taj način učestvovalo u kreiranju općinskog budžeta.

hajrudin-imsirovic-ucoa

Predstavnik nevladinog sektora Hajrudin Imširović – Učo u izjavi za Radio Gradačac smatra da je mjesna zajednica srž života: 

Sastanak sa općinskim  načelnikom je aktivnost koja se realizuje u okviru  projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ koji predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švicarske i Švedske, a koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.mjesne-zajednice-016a mjesne-zajednice-005a mjesne-zajednice-013a mjesne-zajednice-017a

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube