Najnovije vijesti

Privrednici iz Njemačke posjetili Gradačac

08/06/2023 | objavio Radio Gradačac
Privrednici iz Njemačke posjetili Gradačac
Biznis

Jučer je u Gradačcu boravila poslovna delegacija predstavnika nekoliko kompanija iz Njemačke. Prisutnima se u ime domaćina obratio gradonačelnik Edis Dervišagić.

Privrednicima i potencijalnim investitorima predstavljeni su turistički i privredni potencijali Gradačca a nakon prezentacije delegacije su posjetile nekoliko privrednih subjekata i Industrijsku zonu u Gradačcu.

Ovo putovanje je prilika da upoznamo zemlje i ljude, identifikujemo poslovne potencijale i ostvarimo nove kontakte za buduću saradnju i trgovinu, istakla je koordinatorica Anna Rader.

Ova privredna delegacija iz Njemačke, pod vodstvom Državne razvojne korporacije Thuringia, osim Bosne i Hercegovine posjetila je Hrvatsku i Srbiju.

Tiringija je jedna od 16 njemačkih saveznih država sa oko 2,1 milion stanovnika. Nalazi se u centralnoj Evropi, a glavni grad je Erfurt. U Tiringiji postoji 12 univerziteta i 26 istraživačkih institucija. Privredu karakterišu mnoga srednja preduzeća iz sektora optike, dobavljača automobila, elektrotehnike, prehrambene industrije, mehanike, mjerne tehnike i metaloprerađivačke industrije. Tiringija je poznata i kao zeleno srce Njemačke zbog obilja šuma.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube