Najnovije vijesti

Projekat 8. c odjeljenja OŠ “Ivan Goran Kovačić”: Poznate ličnosti našeg grada

01/12/2023 | objavio Radio Gradačac
Projekat 8. c odjeljenja OŠ “Ivan Goran Kovačić”: Poznate ličnosti našeg grada
Sponzorisani sadržaji

Mi, učenici 8. c odjeljenja JU OŠ“Ivan Goran kovačić“ u Gradačcu ovom prilikom predstavljamo vam naš projekat „Poznate ličnosti našeg grada“.

Projekat smo osmislili zajedno sa nastavnicom Sanelom Husić i učiteljem Mirsadom Tursićem i našom razrednicom, a podržali su nas naši roditelji, direktor škole i pedagogica i ostali nastavnici naše škole. Aplicirali smo na poziv Fondacije tuzlanske zajednice i jedan smo od 14 odabranih projekata, od ukupno 70 prijavljenih. Ovaj projekat Fondacije tuzlanske zajednice je u okviru projekta „Naša zajednica je naša odgovornost“ koji se na području Tuzlanskog kantona provodi uz podršku USAID-a u okviru programa „Snaga lokalnog“.

Projekat smo osmislili na način da zajedno sa našim roditeljima i nastavnicima, podsjetimo i uvidimo vrijednosti koje ima naš grad. Pored prirodnih ljepota, jezera, parkova, naš grad ima kulturno-historijske znamenitosti, a ono što smo mi posebno željeli da istaknemo ovim projektom su osobe koje su svojim djelima proslavile naš grad, ne samo u našoj državi nego i šire, u svijetu.

Projekat se sastoji iz tri aktivnosti. Prva od tih aktivnosti je posjeta Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ gdje nas je dočekala Nadira Pamuković. Gospođa Nadira nam je pričala o Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“, da je to temeljna i najstarija nacionalna kulturna ustanova bošnjaka, o historijskom razvoju, zabrani rada i ponovnom obnavljanju 1990. godine. Gradačački Preporod čuva umjetnička djela mnogih slikara, a ovih dana je održana i likovna kolonija „Ibrahim Bilajac“ i izložba slika.

Nakon posjete Preporodu, obišli smo skulpture u našem gradskom parku, gdje nam je nastavnica Sanela ispričala o svakoj osobi i tako nas pripremila za posjetu gradskoj biblioteci „Alija Isaković“. Tamo nas je dočekala Mirsa Šarić. Ona nam je pokazala zavičajnu zbirku i spomen sobu Mustafe Imamovića. Naši zavičajni pisci su Hasan Kikić, Ahmed Muradbegović, Fatmir Alispahić, Nijaz Alispahić, Dinko Delić, Ilijaz Dudić, Reuf Huseinagić, Mustafa Imamović, Husnija Kamberović, Vahid Klopić, Ružica Kljajić, Mustafa Novalić, Husein i Sadik Šehić, Ivan i Stjepan Šiber i drugi.

Sljedeća aktivnost je možda i najinteresantnija. Imali smo zadatak da izaberemo jednu osobu koju bi predstavili. Zadatak nam je da odaberemo sliku osobe i neke bitne podatke da napišemo o njoj. Jedna od učenica je izabrala odbojkašicu Melihu Smajlović, sad Ismailogu Diken. Rođena je u našem gradu i igrala je odbojku u klubu „Kula“ Gradačac, sve dok je nisu pozvali u Tursku. Tamo je nastavila svoju uspješnu karijeru. U jednom intervjuu opisuje koliko je truda uložila da bi bila jedna od svjetski poznatih odbojkašica. Osim redovnih treninga, igrala je odbojku na pijesku da bi poboljšala svoje sposobnosti i zaigrala je za reprezentaciju Turske.

Izbor jednog od učenika bio je Damir Doborac. On je sjajni rukometaš i ima veliko iskustvo. Predstavljao je naš grad, našu Bosnu, za reprezentaciju nastupao 98 puta. I ne samo da je uspješan rukometaš, nego danas zajedno sa selektorom vodi našu reprezentaciju.

Učenike je oduševila i nastavnica Zada Šahdanović. Počela je da slika i piše kada je otišla u penziju. Virtuelne izložbe njenih slika su objavljene širom svijeta, a samostalna virtuelna izložba je bila  u Dubaiju. Za kratko vrijeme dobila je mnoga priznanja iz cijelog svijeta, a piše i poeziju u pauzi slikanja. Dobili smo njenu knjigu poezije „Rubin u travi“ na poklon.

Fondacija tuzlanske zajednice je u ovom projektu finansirala uređenje naše učionice. Naši Edo i Dževad, okrečili su učionicu, postavili panoe za izložbu naših radova, dobili smo novu tablu i projektor. Zajedno sa pomoćnim radnicama, našim nastavnicima, pripremili smo radove i izložili na panoima. Naša učionica sada izgleda mnogo bolje, a naši radovi su i dalje izloženi. Možete doći i pogledati, biće nam čast da vam pokažemo i ispričamo nešto o svakoj osobi koju smo odabrali.

Pored svih ovih do sad navedenih ličnosti, moram dodati da je Husein kapetan Gradaščević ipak centralna ličnost našeg izbora. Bio je legenda u svome dobu, a danas je bosanski narodni heroj i jedna od najuglednijih ličnosti u historiji BiH.

Naš rad u ovom projektu smo zvanično obilježili organizovanjem Okruglog stola, kojem su prisustvovali i Damir Doborac i Adi Mehmedćehajić, naš rukometaš i reprezentativac. Našu izložbu su posjetile i predstavnice Preporoda i gradske Biblioteke, takođe naši roditelji i nastavnici škole. Predstavnici svih razreda na Vijeću učenika škole posvetili su jedan sastanak našem radu i pogledali su izložbu.

Ono što je u ovom projektu najznačajnije je to da smo prvi put radili kao tim, ne samo mi učenici, nego i nastavnici i naši roditelji. Sarađivali smo sa drugim usanovama, gdje su nas toplo dočekali, a mi smo bili ponosni učenici. Projekat je nedavno završen, ali nama padaju na pamet nove ideje. Nećemo otkrivati detalje, ali nastavićemo da radimo u istom raspoloženju kao i na ovom projektu. Možda sa manje grešaka i brže, ali u svakom slučaju ponosni, zadovoljni i sretni.

8. c odjeljenje JU OŠ“Ivan Goran kovačić“ Gradačac

__________

Projekat učenika 8. c odjeljenja JU OŠ “Ivan Goran kovačić“ u Gradačcu pod nazivom “Poznate ličnosti našeg grada” podržala je Fondacija tuzlanske zajednice u okviru projekta “Naša zajednica je naša odgovornost” kojeg na području TK provodi uz podršku USAID-a, u okviru programa #SnagaLokalnog.

__________

__________

Comments are closed.

YouTube