Najnovije vijesti

PROMOVISANA KNJIGA “HILJADU GROBNICA U BOSANSKOJ KRAJINI 1992-1995”

01/07/2017 | objavio Radio Gradačac
PROMOVISANA KNJIGA “HILJADU GROBNICA U BOSANSKOJ KRAJINI 1992-1995”
GRADAČAC

U prostorijama BZK „Preporod“ Gradačac upriličena je promocija knjige “Hiljadu grobnica u Bosanskoj Krajini 1992-1995.” autora Jasmina Odobašića iz Instituta za nestale osobe u BiH.  Promotori knjige bili su dr. Nenad Tanović i Šemsudin Mehmedović. Kako je istaknuto, ovo literarno djelo od izuzetnog je povijesno-dokumentarnog značaja, a u njemu su prikazani razmjeri ratnih stradanja u Krajini tokom proteklog rata u BiH.

Autor iznosi podatke o 1.132 grobnice na području Krajine, od toga 128 masovnih, 116 zajedničkih i 886 pojedinačnih te o 4.697 žrtava čiji su posmrtni ostaci ekshumirani, a dosad identificirano 4.016, među njima 314 žena, 136 djece, slijepih i gluhonijemih osoba, logoraša bačenih u jame i rudnike.

Jasmin Odobašić emotivno se obratio prisutnima i zamolio ih da ono što čuju iz ove knjige ne zaborave, i da prenose onima koji bi to morali znati.

“Rekli su mi nemoj Jasmine, u ovoj zemlji se ne smije znati istina, u ovoj zemlji čine sve da sakriju ono što se nama desilo. Utvrdio sam groznu istinu da se najviše krade na mrtvima. Tada sam odlučio da iza sebe ostavim istinu, neka čitaju poslije mene, to će biti moj testament. Ko pročita ovu knjigu vidjet će da smo moj tim i ja do 2004. otkopali hiljadu grobnica. To je udarac za one što žele da sakriju bosansku istinu, a istina uvijek nađe put,“ rekao je izmedju ostalog autor ovog djela.

„Ono što ćete čuti i nije baš lijepo, uostalom šta je lijepo kada je rat u pitanju. Postoje knjige koje je jako teško čitati, a oni koji uspiju pročitati, su samo oni koji i dušom i razumom traže istinu. Ovo je jedna takva knjiga.“ rekao je promotor dr. Nenad Tanović.

Istaknuti političar a ujedno i promotor Šemsudin Mehemdović istakao je kako je uznemiren zbog  stalnog ponavljanja sadržaja ove knjige koju promoviše.

„Moramo se potruditi da u svojoj borbi za istinu, pokažemo prvenstveno sebi i svojim porodicama, šta se to dešavalo tokom   historije u našoj zemlji. Ne može se više skrivati genocid koji se desio u Bosni i Hercegovini,“ poručio je Mehmedović.

Posjetioci promocije su nije mo pratili  izlaganja pokazujući suosjećanje prema žrtvama, i solidarnost prema njihovim porodicama.

Predsjednica BZK „Preporod“ Gradačac, Nadira Pamuković, se zahvalila autoru i promotorima, kao i prisutnima koji su odvojili vremena da svjedoče djelu koje će sigurno biti od historijskog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Radio Gradačac / Tekst i foto: Esad Kukuruzović / Foto: Centar za kulturu Bužim

Comments are closed.

YouTube