Najnovije vijesti

Promovisana knjiga „Otrgnuto od zaborava – Gradačac kroz vrijeme“ autora Mirze Avdičevića

28/08/2018 | objavio Radio Gradačac
Promovisana knjiga „Otrgnuto od zaborava – Gradačac kroz vrijeme“ autora Mirze Avdičevića
Promocije

Bašta biblioteke „Alija Isaković“ u Gradačcu u petak je bila „poprište“ sjećanja o ljudima, događajima, objektima, toponimima, …, kroz prizmu istraživanja i sjećanja Mirze Avdičevića u publikaciji „Otrgnuto od zaborava – Gradačac kroz vrijeme“.

Ponovljenoj – drugoj promociji ove, prije svega, gradačačke knjige prisustvovao je veliki broj građana koji su dobili priliku da iz perspektive autora saznaju više o nastanku ovog djela. Podsjećamo, prva promocija knjige upriličena je u okviru „Kikićevih susreta“ u maju 2017. godine, ali bez prisustva autora. Ovogodišnji boravak Mirze Avdičevića u Gradačcu iskorišten je za još jednu promociju ove publikacije nastale na osnovu bloga na kojem je autor, jedan duži vremenski period, objavljivao priče o Gradačcu.

Pozdravljajući prisutne, Općinski načelnik Edis Dervišagić se zahvalio autoru i izrazio zadovoljstvo što listajući ovo književno-historijsko djelo čitaoci imaju priliku da se podsjete svih događaja, ličnosti i onoga što je obilježilo Gradačac kroz jedan značajan historijski period.

Ova knjiga je i zbirka historijskih podataka, ličnosti i događaja koji su obilježili ovo vrijeme i svakako ima svoju historijsku i književnu vrijednost. Ono po čemu se ona razlikuje od drugih izdanja u nekim drugim gradovima jeste jedna velika doza ljubavi prema Gradačcu i prema onome što je sažeto u ovoj knjizi. To možemo zahvaliti našem sugrađaninu i čovjeku koji je zaslužio svoje posebno mjesto u Gradačcu. Odziv građana promociji pokazuje da je Gradačac prepoznao vrijednost ovog djela i onoga što ćemo na ovaj način sačuvati od zaborava, rekao je Dervišagić.

Govoreći o vrijednosti knjige za Gradačac i buduće generacije, književnik Vahid Klopić je u prvi plan izdvojio dvije stvari – kulturu sjećanja i nostalgiju za vremenom i prostorom.

– Prva stvar je kultura sjećanja, ne samo kroz faktografske podatke o godinama nastanka nekih toponima, objekata, građevina, nego su jako bitni ljudi koji će se kroz knjigu pamtiti, koji su važni, koji su pojedinačno važni jer su ovdje živjeli i činili ovaj grad gradom – to je jedan od kvaliteta. Druga stvar koja je obilježila knjigu je nostalgija kroz ličnu prizmu autora. Radi se o dvije nostalgije – nostalgiji za vremenom i nostalgiji za prostorom, jer je knjiga nastala daleko. Mirza je se borio sa dvije nostalgije, vremenskom i prostornom, što je još jedan od kvaliteta ove knjige. Sve to skupa doprinosi razvoju kulture sjećanja koju generacijama koje dolaze moramo neprekidno „usađivati“ u glavu. Kultura sjećanja je vrlo važna stvar, a ona se ne može usmeno prenositi jer se vremenom pretvori u mit ili legendu, istakao je Klopić.

On je pozvao sve koji znaju pisati na bilo koji način da pišu i zapisuju i da iz mase tih podataka neki ljudi, koji će se u budućnosti baviti istraživanjem, historijom, prošlošću i koji će se baviti nama, imaju podatke koji su zapisani.

Promotorka Mirsa Šarić, bibliotekarka gradačačke biblioteke, je rekla da i sam autor kaže da u knjizi priča priču u kojoj se bilježi faktografija začinjena emocijama i sjećanjima.

Stručno gledano ova knjiga nosi klasifikaciju koja označava historijsku grupu nauka, i to jest historijska knjiga koju autor nije pisao kao historičar, što je nova dimenzija koju je ova knjiga dobila i donijela na police biblioteke, istakla je Šarić, te se zahvalila sugrađanima i gostima što su došli u velikom broju da se zajedno podsjete šta je to bilo u našem Gradačcu,  što je naše zajedničko i što nas veže u Gradačcu.

Autor knjige Mirza Avdičević je govorio o rađanju ideje za pisanje bloga o Gradačcu, načinu na koji je dolazio do podataka i starih fotografija, te podršci sugrađana diljem svijeta za objavljivanje knjige.

– Mnogi su oduševljeni brojem fotografija i činjenicama, a knjiga je puna fotografija. Primijetio sam da čitaoci vole fotografije jer svaka fotografija govori o ličnostima iz Gradačca, o kojima saznaš nešto više ili se podsjetiš. U svemu tome zaista su mi pomogli moji pomagači, saradnici i prijatelji, a ponajviše moja sestra Paša Alić koja je obišla stotine i stotine kuća i domaćinstava, pravila fotografije, tražila stare fotografije, zapisivala informacije i meni dostavljala, a ja sam to na svoj način obrađivao. Nije to bio lak posao naravno, ali ja sam uživao u tome, ja sam to pisao sa puno ljubavi, rekao je Avdičević, osvrnuvši se tokom promocije na nekoliko tekstova iz knjige i način na koji su oni nastali.

Dugogodišji prosvjetni radnik Ćašif Omeragić predložio je na kraju promocije da se određeni broj primjeraka knjige obezbijedi za školske biblioteke i da se upriliče promocije u Gimnaziji i Mješovitoj srednjoj školi u Gradačcu. Osman Kavazović je sugerisao da se Mirza Avdičević, kao autor ovog veoma bitnog djela za Gradačac, predloži za neko od općinskih priznanja.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube