Najnovije vijesti

Promovisana knjiga „Pobjednici i (ili) poraženi“

10/06/2016 | objavio Radio Gradačac
Promovisana knjiga „Pobjednici i (ili) poraženi“
KULTURA

U povodu obilježavanja 24.godišnjice formiranja 107.Viteške motorizovane brigade Gradačac, sinoć je na kuli Gradaščevića promovisana knjiga „Na ratnom putu: Pobjednici i (ili) poraženi“, autora Dr.sci Halila Hasanovića, bivšeg Komandanta 4.bataljona iz te brigade.

1

Govoreći o knjizi autor Hasanović  kazao  kako mu je namjera bila da kroz ovu knjigu  dokumentuje i prikaže istinu o ratnim događanjima  u periodu 1992.-1995.godina bez da nešto „oduzima ili pak dodaje“.

Istakao je da ono što nije zapisano, vremenom pada u zaborav i da mu je namjera bila da od zaborava zauvijek sačuva jedan period kroz koji su časno prošli branitelji Gradačca.

Komandant 2.Korpusa Armije BiH, penzionisani general Hazim Šadić, govoreći o ratnim događanjima na ovom području istakao je da je 107.Viteška motorizovana brigada odbranila grad Gradačac, a time i državu Bosnu i Hercegovinu.

Dodao je kako je 107. brigada, zbog svog herojstva i ratnih podviga,  prva proglašena „Viteškom“  na području Bosne i Hercegovine i da to dovoljno govori o kakvoj se brigadi radilo.

 

Posebno se osvrnuo na multietnički sastav brigade u kojoj su bili pripadnici sva tri bh.naroda ali i  drugi,  te da je takav ustroj, unatoč brojnim pokušajima politike na njenom razbijanju, uspjela sačuvati tokom rata.

publika

 Zoran Matkić

 

Comments are closed.

YouTube