Najnovije vijesti

Proslavljen blagdan Antunovo

13/06/2017 | objavio Radio Gradačac
Proslavljen blagdan Antunovo
Vjerske zajednice

Procesijom i koncelebriranom svetom misom, koju je služio vlč. Tomislav Ćurić iz župe Blaženog Alojzija Stepinca Slavonski Brod, u Gradačcu je obilježen blagdan sv. Ante Padovanskog. U nadahnutoj propovijedi vlč. Ćurić je govorio o životu sv. Ante Padovanskog, kojega na poseban način poštuju vjernici katolici širom Bosne i Hercegovine, ali i vjernici drugih vjera.

Svečanom misnom slavlju prisustvovalo je više stotina vjernika iz Gradačca i okolnih župa, koji tradicionalno na ovaj blagdan hodočaste u Gradačac.

Slavlje predstavlja svojevrstan uvod u obilježavanje velikog jubileja 150 godina Župe Gradačac i 130 godina od izgradnje crkve, što se očekuje naredne godine.

Vjerskom slavlju prisustvovali su zamjenik Ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić i Ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić, koji su, zajedno sa predstavnicima OO HDZ-a BiH, posjetili i općinu Gradačac. Općinski Načelnik Edis Dervišagić goste je upoznao sa trenutnim aktivnostima, posebno se osvrnuvši na stvaranje uslova za razvoj privrede. Pri tome je naglasio da je općina Gradačac uspješno prošla proces certifikacije za BFC SEE za općinu sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Ministar Mato Jozić potvrdio je opredjeljenost resornog Ministarstva i Vlade FBiH za prihvatanje odluke OV o proglašenju Gradačca Gradom, te naglasio da je konačna odluka na federalnom Parlamentu. Izrazio je nadu da će procedura biti okončana do kraja njegovog mandata.

Radio Gradačac/ Foto: Radio Gradačac i Zoran Matkić

Comments are closed.

YouTube