Najnovije vijesti

PS Gradačac: Od 15. novembra obavezno posjedovanje zimske opreme

13/11/2017 | objavio Radio Gradačac
PS Gradačac: Od 15. novembra obavezno posjedovanje zimske opreme
Dešava se

Policijska stanica Gradačac podsjeća vozače da, shodno odredbama Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima, od 15. novembra ove do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u zimskim uslovima.

Za putnička i ostala motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta, zimska oprema podrazumijeva zimske pneumatike na sva četiri točka ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom brisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse to podrazumijeva zimske pneumatike na pogonskim točkovima, te lance za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Takođe, gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Pravilnikom je regulisano da na motornim i priključnim vozilima ne smije biti snijega ili leda koji bi mogli uticati na ponašanje vozila, odnosno preglednost vozača. Pored navedenih zakonskih obaveza, vozačima se savjetuje da u vozilima posjeduju strugalicu za led i sredstvo za odmrzavanje stakla i brava.

Vozači, doprinesite povećanju ukupnog stepena bezbijednosti u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nesreća koje nastaju kao posljedica nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožnje i načina vožnje u zimskim uslovima, navodi se u informaciji PS Gradačac.

Radio Gradačac/Foto: BIHAMK

Comments are closed.

YouTube