Najnovije vijesti

Roditelji ne odustaju od zahtjeva za vraćanje dosadašnje učiteljice

15/09/2017 | objavio Radio Gradačac
Roditelji ne odustaju od zahtjeva za vraćanje dosadašnje učiteljice
GRADAČAC

Juče smo pratili i pisali o situaciji koja je nastala nakon zamjene učiteljice u IVb odjeljenju OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Gradačcu, reakciji roditelja učenika ovog odjeljenja i objašnjenju razloga zamjene učiteljice od strane direktora Škole Eseda Karića.

Prijepodne smo u programu Radio Gradačca imali direktno javljanje predstavnika roditelja Nedžmije Muškić i direktora Eseda Karića, pa su slušaoci mogli uživo čuti stavove, zahtjeve i objašnjenja obje strane.

Nakon što većina djece ovog odjeljenja juče nisu bila na nastavi, roditelji su se sastali i potpisali pismeno obraćanje sa zahtjevom da se rad sa djecom povjeri  izričito istoj učiteljici koja ih je učila i protekle tri godine.

Dopis, koji su potpisali svi roditelji učenika ovog odjeljenja, je putem protokola dostavljen direktoru i Vijeću roditelja Škole, a poštom poslan Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

Prema informaciji koju smo dobili od roditelja, djeca ni danas nisu pohađala nastavu.

Radio Gradačac će i dalje pratiti dešavanja i blagovremeno informisati o ovom slučaju, a u nastavku možete pročitati pismeno obraćanje roditelja.

 

Pismeno obraćanje roditelja djece IVb razreda OŠ Ivan Goran Kovačić

O.Š. IVAN GORAN KOVAČIĆ GRADAČAC

n/r  Direktora škole

Predmet : Pismeno obraćanje

Poštovani,

Obraćamo Vam se pismenim putem vezano za izmjene kadra u vašoj obrazovnoj ustanovi. U utorak, 12.09.2018 godine našu djecu, a Vaše učenike u razredu je dočekala nova učiteljica. Bez ikakve pretodne najave, sedam dana od početka školske godine.

Objašnjenje koje smo dobili od strane direktora i Uprave škole je sljedeće, da učenike prvih razreda mora učiti učiteljica koja je u stalnom radnom odnosu i zbog toga je učiteljica četvrtog razreda premještena da podučava učenike prvih razreda. Takodjer nam je data i druga informacija od strane direktora  (koja automatski pobija prvo objašnjenje) da su formirana  4 razreda učenika prvih razreda , koje uče 3 učiteljice zaposlene u stalnom radnom odnosu i jedna učiteljica na određeno.

Mi kao roditelji ne slažemo se sa Vašom odlukom iz više razloga. Smatramo da se Vaša odluka direktno i nepovoljno odražava na našu djecu i njihovo obrazovanje (a Vaše đake), da je školska godina već počela i da takve izmjene samo loše utiču na rad i rezultate đaka. Četvrti  razred je veoma bitan za učenike, oni treba da se pripreme za razrednu nastavu od petog razreda i zbog toga je bitno zadržati  kontinuitet u radu jer samo na taj način mogu usvojiti znanje predviđeno planom i programom. U razredu imamo i tri učenika koja rade po prilagodjenom programu, učiteljica radi sa njima od prvog razreda. Naš razred je ostvario dobre rezultate što se tiče uspjeha, za ove tri godine koje su završili nije se desio nikakav probem.

Vaše objašnjenje da će se oni vrlo brzo prilagoditi novoj situaciji jer su već veliki ,pobijamo činjenicom da već imamo djece koja su  na žalost završila kod doktora .To su ipak djeca koja imaju samo devet godina i čije interese  dobrobit , i mi kao roditelji, i Vi kao obrazovna ustanova trebamo staviti na prvo mjesto.

Iz svih gore navedenih razloga Vas molimo da uvažite naše obraćanje i naše zahtjeve i  da se rad sa djecom povjeri  izričito istoj učiteljici koja ih je učila i protekle tri godine , kako bi ih izvela i pripremila za nastavak školovanja od petog razreda.

Prilog dopisu vlastoručni potpisi roditelja

S poštovanjem,

                                                                           Roditelji djece IVb razreda OŠ Ivan Goran Kovačić

Gradačac, 14.09.2017

Dostavljeno:

  1. Direktoru škole
  2. Vijeću roditelja OŠ Ivan Goran Kovačić Gradačac
  3. Ministarstvu za obrazovanje kulturu i sport TK

Potpis roditelja:

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube