Najnovije vijesti

Ruski ansambl Stanitsa gostovao u Gradačcu

03/04/2018 | objavio Radio Gradačac
Ruski ansambl Stanitsa gostovao u Gradačcu
KULTURA

Prve proljetne dane u Gradačcu svojom posjetom uljepšali su gosti iz daleke Rusije, a riječ je o plesnom ansamblu „ Stanitsa“ iz Krasnodara.

Primjetno oduševljeni ljepotama našeg grada, iskazali su veliko zadovoljstvo svojom posjetom, a naročito su bili impresionirani gradskim parkom i veličanstvenim izgledom kule Husein-kapetana Gradaščevića. Simpatične Ruskinje privlačile su pažnju naših sugrađana, a neki su se stidljivo pokušavali sporazumijevati na engleskom jeziku.

Stanitsa je  stalan je učesnik svih regionalnih folk događaja. Riječ je o grupi koja promoviše tradicionalnu Cossack kulturu Kubanske regije.Trenutno su na turneji po Bosni i Hercegovini koja će trajati 7 dana, a nastupili su u mnogim bh gradovima.

U našu zemlju stigli su u petak navečer, a prvi nastup pred bh. publikom zabilježili su u subotu u Jajcu. Svojim plesom i kulturom počastili su i građane Sarajeva nastupom u nedjelju. U danu koji je iza nas uveličali su svečanost povodom Dana Gimnazije „Mustafa Novalić“ u Gradačcu. Svoj posljednji nastup na proputovanju kroz Bosnu i Hercegovinu, imati će u srijedu kada će gostovati u Mostaru.

Slobodno vrijeme u Gradačcu, provodili su sa učenicima, profesorima i turističkim vodičima i prijateljima iz sarajevskog Udruženja “Bešlija”.
Vjerujemo, da su u našem gradu ostvarili mnogobrojna prijateljstva koja će njegovati u godinama koje dolaze, a nije isključeno da ih i naredne  godine ponovo vidimo, s obzirom kako su istakli da su prezadovoljni posjetom Gradačcu.

Radio Gradačac / Tekst i foto: Esad Dino Kukuruzović

Comments are closed.

YouTube