Najnovije vijesti

Saobraćajno-preventivna akcija za prvačiće u Gradačcu od 6. do 8. oktobra

30/09/2021 | objavio Radio Gradačac
Saobraćajno-preventivna akcija za prvačiće u Gradačcu od 6. do 8. oktobra
GRADAČAC

Prema statističkim podacima u saobraćajnim nezgodama u posljednjih deset godina život je izgubilo oko 2 miliona djece i mladih ljudi, dok ih je 100 miliona pretrpjelo lakše ili teže ozlijede. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju na činjenicu da su saobraćajne nezgode postale vodeći uzrok smrtnosti djece i mladih ljudi starosti između 5 i 29 godina u svijetu.

Učešće u saobraćaju jedno je od najznačajnijih i najkomplikovanijih iskustava u životu svakog djeteta, jer djeci nije lako da se prilagode složenim uslovima kretanja kakve saobraćaj nameće. Bilo da su biciklisti ili pješaci djeca su jedna od najranjivijih skupina učesnika u saobraćaju. Iz toga razloga Bosanskohercegovački auto-moto klub BIHAMK želi posebnu pažnju usmjeriti na edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju i njihovo sigurno ponašanje u svim segmentima saobraćaja.

Uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, a u saradnji sa JP Ceste FBiH,  BIHAMK je 27. septembra 2021. godine započeo realizaciju kampanje ”Djeco, učimo o saobraćaju!”, koja će trajati do 08. oktobra 2021. godine. Projektom su obuhvaćene osnovne škole sa područja gradova Gračanice i Gradačca i općine Srebrenik.

Kampanja obuhvata niz aktivnosti namjenjenih učenicima prvih razreda osnovnih škola, koji polaskom u školu postaju aktivni učesnici u saobraćaju:

  • Kratka predavanja sa prezentacijom o sigurnom kretanju u saobraćaju
  • Podjela rukasaka, informativno-edukativnih bojanki, reflektirajućih narukvica i privjesaka
  • Radionica u okviru koje će djeca reflektirajućim trakama ukrašavati svoje ruksake

Cilj kampanje je upoznati i educirati što veći broj učenika i mladih pravilnom ponašanju u saobraćaju, s posebnim akcentom na njihovu vidljivost.

Kampanja će se u Gradačcu realizovati od 6. do 8. oktobra prema sljedećem rasporedu:

Radio Gradačac / BIHAMK

Comments are closed.

YouTube