Najnovije vijesti

Šetnja za život: Karcinom je problem zajednice, ne samo pojedinca

21/10/2016 | objavio Radio Gradačac
Šetnja za život: Karcinom je problem zajednice, ne samo pojedinca
GRADAČAC

Mirom šetnjom kroz centar grada Fondacija zajednice Gradačca dala je svoj doprinos obilježavanju Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke. Željelo se ukazati na važnost prevencije i zdravog načina života, ali istovremo i na potrebu otvorenog razgovora, dijeljenja iskustava i organizovanja u cilju uticaja na sistemske mehanizme zdravstva. Izuzetno zadovoljna interesovanjem sugrađanki, i sugrađana u nešto manjem broju, Suada Hećimović, predsjednica Fondacije, pozvala je sve zainteresovane da im se pridruže sa konkretnim prijedlozima o radu i organizovanju.

1-a

Na tematskom okruglom stolu govorili su prijatelji Fondacije i sugrađanke koje se nalaze u nekoj od faza borbe protiv karcinoma. Svaka od priča izuzetno dirljiva, lična, oboljena strahom, ali istovremeno i nadom da će teški period uspješno ostaviti iza sebe. Zbog toga i ne čudi želja prisutnih za konkretnim aktivnostima ili organizovanjem za pomoć osobama oboljelim od karcinoma, koje bi u narednom periodu trebale biti definisane.

2-a

Podršku ovakvom vidu organizovanja i skretanja pažnje na evidenat problem koji postoji i u općini Gradačac pružio je Mujo dr. Imširović. Ovo je tek jedan od prvih koraka na putu koji bi pokrenuo promjene sistema, kazao je Imširović, ističući kako je našem zdravstvu neophodna standardizacija. Suočeni smo sa porastom boroja malignih oboljenja, a kada je u pitanju karcinom dojke, ginekolog je tek prvi u nizu ljekara specijalista koji bi po postavljanju dijagnoze trebali preuzeti pacjente, rekao je Imširović.

3-a

Suočavanje sa dijagnozom ove vrste predstavlja emocionalnu traumu, rekla je Irma Omeragić, mr.prihologije iz Centra za mentalno zdravlje. Iako neophodna, stručna psihološka pomoć u većini slučajeva izostaje. Kako bi se takvo stanje promijenilo, Omeragić je pozvala oboljele, članove njihovih porodica ili prijatelje da u ovom Centru potraže stručnu pomoć. Ona se ogleda u formiranju grupa podrške, zajedno sa prihologom i socijalnim radnikom.

4-a

Glavni oblik prevencije karcinoma dojke je sama žena, rekao je Aron dr. Mulahalilović, vd.direktora Doma zdravlja Gradačac. Ističući značaj pravovremenog otkrivanja, pozvao je sugrađanke da razgovaraju o ovom problemu i da dijele vlastita iskustva, kako bi što veći broj žena primjenjivao samopregled i na svaku eventualnu sumnju zatražio mišljenje ljekara. Rano otkrivanje i pravovremen tretman pružaju najbolje šanse za izlječenje raka dojke.

MKH/Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube