Najnovije vijesti

SOCIJALNI DAN: Srednjoškolci pozivaju kompanije i privrednike iz Gradačca

06/09/2018 | objavio Radio Gradačac
SOCIJALNI DAN: Srednjoškolci pozivaju kompanije i privrednike iz Gradačca
GRADAČAC

Srednjoškolci su uputili poziv društveno odgovornim kompanijama sa područja općine Gradačac da se u petak, 19. oktobra, pridruže Socijalnom danu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, projektu od kojeg kompletna lokalna zajednica, ali i država ima koristi.

Socijalni dan je jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Novac koji se zaradi Socijalnim danom donira se u svrhe financiranja omladinskih projekata širom BiH.

Socijalnim danom svi uče i svi dobivaju, srednjoškolci će dobiti priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti 8 sati na radnom mjestu, te svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realizuju svoje ideje, škole omogućuju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svoga grada koji su snaga i moć današnjeg društva. Srednjoškolci su spremni boriti se za sebe, ali nam je u tome potrebna Vaša pomoć. To je, zapravo, sve što od Vas tražimo – da zajedno sa nama uložite u dobrobit svih nas. Jer, mi smatramo da je poenta našeg postojanja danas rad na našoj budućnosti. Nadamo se da ćete uvidjeti važnost našeg projekta i ustupiti radna mjesta srednjoškolcima našeg grada kako bi oni proveli 8 sati radeći, i kako bi zaradili dnevnice, u minimalnom iznosu od 20 KM, koje će biti uplaćene u fond Socijalnog dana.

AsuBiH je do sada implementirao dva „Socijalna dana“, prošle godine radilo je 1.078 srednjoškolaca/ki koji su stekli svoje praktično iskustvo u preko 300 preduzeća, a odobrili smo 26 lokalnih inicijativa u iznosu od blizu 15.000 KM. Ambicije za ovogodišnji Socijalni dan su još veće, gdje ćemo koristiti prijašnja iskustva i kontakte, te uz pomoć Vas, učiniti ga najboljim do sada!

Novcem iz fonda Socijalnog dana finansirati će se projekti koji će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica, ali i položaju srednjoškolaca u njima. Podršku smo dobili i od nadležnih ministarstava obrazovanja i nauke u BiH, te će srednjoškolci od ASuBiH-a dobiti opravdanje za odsustvo sa nastave. Vaša jedina obaveza je dati srednjoškolcu priliku.

Asocijacija srednjoškolaca u BiH  (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja se kroz svoje aktivnosti i projekte zalaže za poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH, s ciljem da se stvore bolji uslovi obrazovanja u našoj državi i međusobno povežu srednjoškolci. ASuBiH radi na principu lokalnih timova te trenutno okuplja timove u 61 lokalnoj zajednici širom BiH, sa više od 1.400  članova i članica, čiji se broj stalno povećava.

Radio Gradačac / Lokalni tim Gradačac ASuBiH (Nerma Džaferović)

Comments are closed.

YouTube