Najnovije vijesti

Sportske igre mladih stižu u Tuzlanski kanton

01/06/2021 | objavio Radio Gradačac
Sportske igre mladih stižu u Tuzlanski kanton
FBiH/BiH

Plazma Sportske igre mladih, najveće besplatno amatersko takmičenje za djecu iz čitave Bosne i Hercegovine, zvanično je počelo svoje 11. izdanje. Igre će u 2021. godini obići 45 bh. gradova te se družiti sa mališanima širom Bosne i Hercegovine dijeleći pozitivnu energiju i slaveći mnogobrojne pobjede. Igre će ove godine uveseliti mališane u Banovićima, Živinicama, Tuzli, Srebreniku, Gračanici i Gradačcu.

Raspored takmičenja: 

– četvrtak (3.6.) Banovići (Gradska dvorana od 8:00-18:00) – nogomet i košarka.

– petak (4.6.) Živinice (park iza hotela Konjuh)  sa početkom u 9h – nogomet i košarka.

– subota (5.6.) Tuzla (Teniski teren Sloboda Tuzla, Otvoreni košarkaški teren Telex, Gradski stadion Tušanj od 8:00h-18:00h – tenis, košarka, nogomet.

– nedjelja (6.6.) Srebrenik (Gradska dvorana) nogomet, košarka od 9:00 do 16:00 h.

– ponedjeljak (7.6.) Gračanica (Gradska dvorana Luke i Gradski stadion Luke) – nogomet, košarka, rukomet od 8:00h-18:00 h.

– utorak (8.6.) Gradačac (Gradska dvorana Skrenderija, Jezer Vidara, otvoreni tereni Luke) – Nogomet, košarka, odbojka, odbojka na pijesku – početak u 9 h.

Pokrovitelj 11. Plazma Sportskih igara mladih u Tuzlanskom kantonu je Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, a takmičenja se održavaju u saradnji sa Sportskim savezom Tuzlanskog kantona. Specijalni partner ovogodišnjih Igara je Olimpijski komitet BiH, a bitno je naglasiti da se dva takmičenja, kao i prethodne godine, održavaju uz pridržavanje svih epidemioloških mjera kao i uz dozvole svih nadležnih institucija.

U prethodnih 10 godina, BH Telecom Sportske igre mladih okupile su više od 360.000 dječaka i djevojčica iz čitave BiH, a 17.000 finalista je imalo priliku učestvovati na Velikom finalnom takmičenju u Sarajevu.  Igre nastavljaju projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“ u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH te uz finansijsku podršku USAID-a. Igre su u sklopu ovog projekta organizovale online radionice pod nazivom „Zajedno kao jedan tim“ gdje mališani imaju priliku upoznati svoje sportske idole i pitati ih sve što ih zanima iz njihovog sportskog života. Gosti radionica su bili Marica Gajić, Mirsad Terzić, Marko Panić i Senjamin Burić, a mališane očekuje još mnogo iznenađenja.

Nakon održanih regionalnih takmičenja po gradovima, pobjednici će učestvovati na polufinalnim turnirima organizovanim po regijama, a najbolji će imati priliku pokazati svoje sportsko umijeće na Velikom finalu u Sarajevu. Igre ove godine posebnu pažnju posvećuju animiranju što većeg broja djevojčica da učestvuje u sportskim takmičenjima, a zajedno sa „UEFA foundation for children“ organizuje nogometni turnir za djevojčice.

Podršku Igrama daju i eminentna imena iz sportskog i političkog života kao Ivica Osim, Aleksander Čeferin, Predrag Mijatović, David Beckham, Jose Mourinho, Sven Goran Eriksson, Edin Džeko, Džanan Musa, Miralem Pjanić, Mirza Teletović, Vedad Ibišević, Benjamin Burić, Luka i Nikola Karabatić te mnogi drugim, a u 2021. godini SIM porodici pridružio se i Karl-Heinz Rummenigge.

Prijave za učešće na Plazma Sportskim igrama mladih su otvorene ali je broj, zbog sigurnosti učesnika, ograničen. Sve dodatne informacije možete pronaći na www.igremladih.ba. Prijavi se i saznaj zašto su Igre zakoon!

Radio Gradačac / Sportske igre mladih / Foto: ilustracija (SIM Gradačac 2020.)

Comments are closed.

YouTube