Najnovije vijesti

U OŠ „Dr.Safvet-beg Bašagić“ održano kantonalno takmičenje iz predmeta likovna kultura

22/05/2018 | objavio Radio Gradačac
U OŠ „Dr.Safvet-beg Bašagić“ održano kantonalno takmičenje iz predmeta likovna kultura
GRADAČAC

JU OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić  je u subotu 19. maja bila domaćin kantonalnog takmičenja učenika 6., 7., 8. i 9. razreda iz likovne  kulture. Učestovalo 112 takmičara iz 46  škola Tuzlanskog kantona. Učenici su se takmičili iz sedam likovnih formi: slikarstvo, fotografija, grafika, crtež, kiparstvo, produkt dizajn i grafički dizajn.

 – Kada govorimo o umjetnosti onda ne smijemo zaboraviti da se mi rađamo i čujemo zvuk tj. muziku i drugo da gledamo, tj. likovno da posmatramo, percipiramo estetiku. Umjestnost je temelj našeg života i oni koji ne njeguju umjetnost u obrazovnim sistemima i državama koje ne njeguju i ne povezuju sa privredom onda u toj zemlji nema napretka. Umjetnost je temelj razvoja društva, kazala Ediba Pozderović stručni savjetnik Pedagoškog zavoda Tuzla.

Fuad Suljaknović, direktor JU OŠ „Dr.Safvet-beg Bašagić“ kazao je da kvalitetnom organizacijom ovog takmičenja žele doprinijeti većem uvažavanju ovog predmeta, kako bi se ubuduće likovna kultura više cijenila i zauzela odgovarajuće mjesto među predmetima, odnosno ono koje joj i pripada.

Na kraju su proglašeni najbolji učenički radovi:

Takmičenju je prethodio kvalitetan kulturno-zabavni program učenika škole domaćina, kao i obraćanje predstavnika škole domaćina i Pedagoškog zavoda Tuzla.

 

 

Radio Gradačac / PRESS „Bašagić“

 

 

Comments are closed.

YouTube