Najnovije vijesti

U ponedjeljak okrugli sto o 180 godina biblioteke Fadil-paša Šerifović

16/10/2019 | objavio Radio Gradačac
U ponedjeljak okrugli sto o 180 godina biblioteke Fadil-paša Šerifović
KULTURA

Javna biblioteka “Alija Isaković” i Medžlis Islamske zajednice Gradačac organizuju okrugli sto na temu “180 godina biblioteke Fadil-paša Šeifović”. Okrugli sto će se održati u ponedjeljak 21. oktobra u sali Medžlisa Islamske zajednice Gradačac u 18,30 sati.

Biblioteka Fadil-paše Šerifovića u Gradačcu sagrađena je 1255. po Hidžri, odnosno 1839/40. godine u dvorištu Husein-kapetanove džamije. To je bila prva javna biblioteka u Gradačcu. Njen utemeljitelj i vakif bio je istaknuti državnik i pjesnik Fadil-paša Šerifović. Radila je od 1839/40-1893.godine.

Njena edukativna i kulturna uloga u životu stanovnika Gradačca i susjednih mjesta bila je značajna. Bibliotečki knjižni fond sačinjavali su rukopisi i štampane knjige na orijentalnim jezicima iz područja islamistike, orijentalne lingvistike i historije. Jedini poznati bibliotekar bio je hafiz Mustafa ef. Imamović. Značajna je i njena sadašnja kulturnohistorijska vrijednost, kao dijela nacionalnog spomenika graditeljske cjeline Husein-kapetanove džamije. Nakon prestanka rada biblioteke, dio knjiga je sačuvan i danas se nalazi u Medžlisu Islamske zajednice Gradačac i Orijentalnoj zbirci Zavičajnog muzeja u Gradačcu. Planirana je obnova rada ove biblioteke u skorijoj budućnosti, napisao je Nusret Kujraković  u tekstu pod nazivom “Biblioteka Fadil-paše Šerifovića u Gradačcu” objavljenom u časopisu Bosniaca.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube