Najnovije vijesti

U Preporodu održani Gradačački razgovori posvećeni prof. Mustafi Imamoviću

28/01/2019 | objavio Radio Gradačac
U Preporodu održani Gradačački razgovori posvećeni prof. Mustafi Imamoviću
KULTURA

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Gradačac  bila je domaćin i organizator Gradačačkih razgovora posvećenih  profesoru Mustafi Imamoviću.

Događaj je izazvao veliko interesovanje građana Gradačca koji su prisustvovali evociranju uspomena o ovom velikanu bh. akademske zajednice, pravniku i historičaru, rođenom u Gradačcu, iz ugla njegovih magistranata i doktoranata, prof. dr. Enesa Durmiševića, prof. dr. Dževada Drine i  prof.dr. Edina Mutabdžića. U ime Preporoda pozdravne riječi uputila je predsjednica Nadira Pamuković, uvodničar je bio prof. dr. Husnija Kamberović, a svoje uspomene na prof. Imamovića podijelila je i Mirsa Šarić, bibliotekarka Biblioteke „Alija Isaković“ u Gradačcu, te Ahmed Salihćehaijić zv. Hadžaga, Imamovićev prijatelj iz gimnazijskih dana.

Govoreći o ugledu profesora Mustafe Imamovića u akademskoj zajednici, profesor Husnija Kamberović je rekao: Ja sam uvijek bio jako sretan kad bi u razgovorima sa raznim profesorima oni zapazili da sam ja rođen u mjestu u kojem je rođen i prof. Mustafa imamović, i meni je to puno značilo kad bi ljudi mene nekako smjestili u taj krug iz kojeg potiče prof. Imamović.

Profesor Enes Durmišević je istakao da mu je čast, ali i velika odgovornost što je naslijedio katedru profesora Imamovića na Pravnom fakultetu u Sarajevu, te se osvrnuo na njegovu veliku ljubav prema Gradačcu: Prof. Mustafa Imamović je beskrajno volio Gradačac. Svaki razgovor o Gradačcu bi izmamio osmjeh na njegovom licu i bujicu sjećanja na djetinjstvo, prijatelje i druženja ispod kule u Gradačcu. Bio sam počašćen i u neku ruku privilegovan što sam bio Imamovićev asistent, jer su drugi profesori i asistenti imali veliki respekt prema njemu, a samim time i prema meni kao njegovom asistentu.

O moralnim i intelektualnim vrijednostima profesora Imamovića govorio je Dževad Drino, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici.

– Radilo se o jednom vrhunskom intelektualcu, jednom intelektu koji se rijetko sreće u našoj branši. Čovjeku koji je imao morala i nije bio sujetan, sva svoja znanja je dijelo s nama i nastojao je da od nas izvuče maksimum. Jednostavno nas je tjerao na učenje, čitanje i razmišljanje, ne bubanje, što i mi kao njegovi magistranti i doktoranti pokušavamo da prenesemo i na druge ljude, naglasio je Drino.

Profesor sa Pravnog fakulteta u Tuzli Edin Mutabdžić se prisjetio organizacije velikog naučnog skupa organizovanog u Gradačcu 2009. godine u povodu 45 godina naučnog i publicističkoga rada prof.dr. Mustafe Imamovića.

– Kada se javila ideja da se 2009. organizuje naučni skup posvećen prof. Mustafi Imamoviću, on je izrazio veliko zadovoljstvo, ali o mjestu održavanja nije bilo dileme, to je morao bio Gradačac, što još jednom govori o njegovoj vezanosti za Gradačac i rodni kraj. Potvrdio je to i doniranjem svog bibliotečkog fonda biblioteci „Alija Isaković“ u Gradačcu, rekao je Mutabdžić.

Bibliotekarka gradačačke biblioteke Mirsa Šarić je, prisjećajući se dana kada je prof. Mustafa Imamović predao dio svog bibliotečkog fonda ovoj ustanovi, pojasnila na koji način je ova građa pohranjena i kako se može koristiti. Izrazila je nadu da će se uspjeti u namjeri uređenja spomen sobe prof. Mustafe Imamovića u kojoj će biti smješten i preostali dio doniranog knjižnog fonda njegove biblioteke.

Sa Gradačačkih razgovora je upućena puna podrška nastavku aktivnosti na formiranju spomen sobe u Gradačcu posvećene profesoru Mustafi Imamoviću, kao i inicijativi da jedna od gradskih ulica dobije ime ovog velikana bh. aklademske zajednice koji je s ponosom pronosio ime svoga rodnog grada u naučnim i kulturnim krugovima u BiH i van granica naše zemlje.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube