Najnovije vijesti

UB „Patriotska liga“ Gradačac: Uručene zahvalnice za podršku izgradnji spomenika „Ljiljan“

08/01/2018 | objavio Radio Gradačac
UB „Patriotska liga“ Gradačac: Uručene zahvalnice za podršku izgradnji spomenika „Ljiljan“
Boračka udruženja

Za doprinos u izgradnji spomenika braniocima Bosne i Hercegovine u na koti „Bandera” u Gradačcu, premijeru TK Begi Gutiću, te ministrima za boračka pitanja i trgovine, turizma i saobraćaja Fahrudinu Skopljaku i Mirsadu Gluhiću danas su uručene zahvalnice.

Zahvalnice su članovima Vlade TK uručili su prof.dr. Salih Kulenović, predsjednik „Patriotske lige BiH“, Tasin Okić, predsjendik UB „Patriotska liga“ Gradačac i Haso Omerović, podpredsjednik Građevinskog odbora za izgradnju spomenika borcima ARBiH na Banderi.

Premijer Gutić je i ovom prilikom čestitao inicijatorima i realizatorima ove ideje, te im se zahvalio na entuzijazmu kojeg su pokazali tokom realizacije ovog projekta.

Mi s ponosom ističemo da je u izgradnji ovog monumentalnog spomenika učestvovala i Vlada Tuzlanskog kantona. To je naš doprinos njegovanju kulture sjećanja, i to je još jedan od načina na koje mi pokazujemo da nismo i nikada nećemo zaboraviti naše branitelje, rekao je premijer Gutić.

Također, danas je rečeno da će Vlada TK i u narednom periodu pomoći da se u blizini ovog spomenika izgrade i drugi prateći sadržaju koji će upotpuniti muzejsku i spomeničku ponudu.

Premijeru i članovima Vlade TK danas smo istakli planove koji bi trebali biti realizovani u narednom periodu. Želja nam je da uz spomenik „Ljiljan“ bude izgrađena Spomen soba a u blizini i ratna zemunica, kao trajno podsjećanje na hrabrost branilaca Gradačca i Bosne i Hercegovine. Plan je da se uradi sanacija i osposobljavanje putnih pravca od Zelinje Donje i iz Rajske (Lipica) do Spomenika, kao i ispravljanje postojeće saobraćajnice iz Jasenice, kako bi se posjetiocima koji dolaze autobusima olakšao pristup, rekao je Haso Omerović za Radio Gradačac.

Podsjećamo, radi se o spomeniku u obliku ljiljana sa pet latica visine 16 metara, koji je na ovoj strateški važnoj koti otvoren u avgustu prošle godine. Aktivnosti na izgradnji spomenika vodilo je Udruženje boraca „Patriotska liga“ Gradačac a značajnu ulogu u finansiranju izgradnje ovog objekta imali domaći privredni subjekti. Izgradnju spomenika “Ljiljan” finansijski su podržale vlade Federacije BiH, Tuzlanskog kantona i Općina Gradačac kao i privredni subjekti i pojedinci. Za izgradnju spomenika i prilaznog puta uložena su sredstva u iznosu od oko 150.000 KM.

Radio Gradačac / Odjeljenje za informisnaje Vlade TK

 

Comments are closed.

YouTube