Najnovije vijesti

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka obilježilo “Dječiju nedjelju”

14/10/2019 | objavio Radio Gradačac
Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka obilježilo “Dječiju nedjelju”
Tuzlanski kanton

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” nizom sadržaja u Tuzli je obilježilo Dječiju nedjelju. Ove godine “Dječija nedjelja” se na Tuzlanskom kantonu obilježavala u periodu od 07.– 13.10.2019. godine.  “Dječija nedjelja” obilježava se svake godine, a cilj  je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima. To je sedmica posvećena ukazivanju javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta, koju je 1989. godine usvojila Skupština Ujedinjenih nacija.

Iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” kažu da Dječija nedjelja nije mogla ljepša biti. Centralni događaj za Tuzlanski kanton je bio u nedjelju u Tuzli.

Zapečatili smo je sa milion dječijih osmijeha, jer to je ono neprocjenjivo pravo koje trebaju imati, pravo na iskren osmijeh. Počeli smo sa klovnom Mikijem i Mickey Mousem. S njima smo se zabavili, smijali se, igrali, crtali po licu, pravili životinje od balona i doživjeli one momente za sjećanje koje niti jedna kamera ne može zabilježiti. Nastavili smo sa kreativnom radionicom “Slikajmo zajedno”, koju smo realizirali sa našim prijateljima iz UG “Sretno dijete”, gdje su djeca iskazala svoju maštu, kreativnost i kako zajedno možemo napraviti čudesna remek djela. Napravili smo predah i proslavili uz tortu, poklone i aplauze, navode iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Druženje sa djecom je završeno gledanjem filma “Aladdin” u kinu.


“Dječija nedjelja” je prilika da se ukaže na obavezu poštovanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument, usvojen na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje država potpisnica Konvencije mora garantovati svakom djetetu. U Konvenciji se govori, prije svega, o obavezama odraslih prema djeci kao i o obavezama brojnih društvenih faktora koji učestvuju u zaštiti djece. Neka od prava koja su garantovana ovom konvencijom su pravo na jednakost svakog djeteta, pravo na život, pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na igru i slobodno vrijeme, slobodno izražavanje mišljenja i pravo da bude saslušano, pravo na roditeljsko staranje, pravo na zaštitu od ekonomskog i seksualnog iskorištavanja, pravo na zaštitu od nasilja, pravo na slobodu izražavanja, pravo onesposobljenom djetetu na posebnu brigu.


Posebno nas veseli što su s nama danas slavile i doktorica i sestre sa Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla. Hvala od srca dr.Amili Latifagić, glavnoj sestri Senki Dervišević i sestri Ingi Đapo na odvojenom vremenu i što su ovaj dan učinile još ljepšim. Sve ovo ne bi bilo moguće bez divnih žena i osoblja iz Edukacijskog centra Nahla – Tuzla koji su nam ustupili sve svoje prostore za ovaj dan i na tome smo ima beskrajno zahvalni. Danas je Nahlin centar oživio i odjekivao dječijim osmijesima i srećom. Hvala i U.G. „Sretno dijete“ što su pripremili radionicu i bili svim srcem dio današnje priče, rekla je Atifa Buldić – Bešić, koordinator Udruženja za TK.

 

Radio Gradačac / Tekst i foto: Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”

 

 

Comments are closed.

YouTube