Najnovije vijesti

Uručeno 12 ugovora o radu i predstavljen Trening centar za stručno osposobljavanje

07/02/2018 | objavio Radio Gradačac
Uručeno 12 ugovora o radu i predstavljen Trening centar za stručno osposobljavanje
Biznis

U Gradačcu su na svečan način uručeni ugovori o radu za 12 novih uposlenika koji su uspješno prošli obuku u BUTGEM trening centru u Bursi (Turska). Svečanost je upriličena provodom promocije projekta za osnivanje Centra za stručno osposobljavanje u sjevernoj Bosni čije će sjedište biti u Gradačcu.

Kako je istaknuto, Općina Gradačac zajedno sa UNDP-om, Turskom razvojnom agencijom (TIKA) i privrednicima iz Gradačca realizuje ovaj projekat s ciljem zaustavljanja negativnog trenda odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

Ovo je prvi ovakav projekat u našoj zemlji  i općinska administracija u Gradačcu zajedno sa partnerima radi na zaustavljanju tog negativnog trenda osnivajući Centar koji će osposobiti mlade ljude za određene poslove, a koji su deficitarni na području općine Gradačac. Zadovoljstvo je što smo zahvaljujući našim partnerima i lokalnim privrednicima imali priliku vidjeti kako u BUTGEM trening centru u Bursi prevazilaze probleme u zapošljavanju. Budžetom za ovu godinu smo predvidjeli sredstva za rekonstrukciju starog srednjoškolskog centra i u saradnji sa UNDP-om i TIKA-om očekujem da oformimo centar koji će u budućnosti prerasti u regionalni centar za  stručno osposobljavanje u sjevernoj Bosni. Uspostavom Centra za stručno osposobljavanje u Gradačcu riješit će se pitanje ponude adekvatne radne snage, istakao je općinski načelnik Edis Dervišagić.

Prvi koraci u tom pravcu napravljeni su odlaskom pet inžinjera i 12 mladih radnika u BUTGEM trening centar u Bursu.

Dok postoji interes lokalnih vlasti spremni smo da pomognemo pokretanje trening centra poput onog u Bursi. To bi uz podršku privrednika, UNDP i TIKA bio mali ali značajan iskorak u obrazovanju i zapošljavanju u Gradačcu i šire. Osposobili smo pet inžinjera za trenere koji su obučeni za kompleksnije poslove. Oni će u narednom periodu u Trening centru za stručno osposobljavanje vršiti edukaciju polaznika centra, istakao je Muamer Paša (Muammer Pasa), koordinator BUTGEM trening centra.

Maid Pekarić je nakon obuke u Bursi dobio posao u firmi „Tool-mashine.team“ i očekuje da će stečena znanja moći iskoristiti kao mašinski operater programiranja CNC-mašina.

Zadovoljstvo obukom u BUTGEM trening centra nisu krili ni inžinjer Senad Omeragić koji je obučen za trenera kao i Enes Bikodušić,direktor firme TMD-Ags, gdje će Senad primjenjivati stečena znanja do pokretanja Trening centra u Gradačcu.

Ideju uspostave Centra su prepoznali UNDP i TIKA.

TIKA je u Bosni i Hercegovini do sada realizovala preko 800 projekata a u Gradačcu radimo na renoviranju gradskog trga i uspostavi Centra za stručno osposobljavanje. Veoma nam je drago što je kao rezultat ovog projekta došlo do otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja pozitivnih priča kao što je saradnja sa BUTGEM trening centrom u Bursi. Drago mi je što ćemo na kraju ovog programa ispratiti mlade ljude na njihova radna mjesta u proizvodne pogone, rekao je Omer Faruk Alimđi (Alimci), zamjenik koordinatora TIKA za Bosnu i Hercegovinu.

Rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a (UNDP) u Bosni i Hercegovini, nj.e. Sinezin Sinanoglu, izrazila je zadovoljstvo pozitivnom energijom i entuzijazmom prilikom obilaska fabrika Kovgrad i Wagner Automotive.

Bosna i Hercegovina treba saradnju između lokalnih zajednica, viših nivoa vlasti i privrednog sektora kako bi se sa dosadašnja tri posto povećao ekonomski rasta sedam posto, koliko treba da bi se pariralo Evropskoj zajednici. Potrebna je energija koju sam vidjela danas u Gradačcu kako bi se ubrzao ekonomski rast. Mladi odlaze, a ako bi im se pružila prilika mogli bi imati kvalitetno obrazovanje i ostati raditi u svojoj zemlji. Zato se nadam da će ovaj projekat biti primjer i drugim lokalnim zajednicama u zapošljavanju i obrazovanju kadrova u proizvodnom sektoru, rekla je Sinanoglu.

Kako je istakao Muhamed Bilajac, predsjednik Privrednog savjeta i Udruženja privrednika općine Gradačac, privreda ne može čekati politiku i realizaciju zaključaka brojnih konferencija da idemo brže u privrednom i političkom smislu.

Privrednici iz Tešnja, Gračanice i Gradačca imaju evidentan nedostatak kvalifikovane radne snage, posebno zbog potrebe praćenja razvoja novih trendova na svjetskom tržištu. Privreda Gradačca i sličnih sredina radi ono što je do nas. I mi želimo inspirisati i druge da urade ono što je do njih i problemi će biti riješeni, zaključio je Bilajac.

Za početak, cilj je ospsobiti stručan kadar u sektoru proizvodnje metala i automobila, preradi drveta i proizvodnja tekstila. Centar će pružati prilagođenu obuku za radnike i u domenu osnovnih i naprednih tehnika proizvodnje a vrijednost projekta je 225.966,00 dolara.

 

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube