Najnovije vijesti

Vlada TK uvrdila olakšice za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova i listu deficitarnih zanimanja

05/06/2018 | objavio Radio Gradačac
Vlada TK uvrdila olakšice za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova i listu deficitarnih zanimanja
Tuzlanski kanton

Vlada TK danas je, između ostalog, utvrdila prijedlog dopuna Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava i uputila ga u skupštinsku proceduru. Ovim izmjenama inicira se oslobađanje plaćanja poreza na promet nepokretnosti i prava mladih bračnih parova koji prvi put rješavaju stambeno pitanje.

Plaćanja poreza na promet nepokretnosti i prava u slučaju prijenosa vlasništva na stanovima do 70 m2 površine, bit će oslobođeni mladi bračni parovi koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje i koji u periodu do početka primjene ovog zakona nisu ili nisu bili vlasnici, odnosno posjednici nepokretnosti koja je služila ili služi za stanovanje. Također, Vlada je predložila i da se dobna granica pomjeri na navršenih 35 godina starosti umjesto do 30, što je gornja granica mladosti prema drugim zakonskim propisima.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Listu deficitarnih zanimanja na području Tuzlanskog kantona za školsku 2018/2019. godinu. Deficitarna zanimanja su: zidar, tesar, keramičar, zavarivač, rudar, stolar, tapetar, pekar, obućar i krojač. Učenici koji upišu prvi razred srednjih škola u školskoj 2018/2019. godini sa liste deficitarnih zanimanje moći će aplicirati na Konkurs za dodjelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola za deficitarna zanimanja u školskoj 2018/2019. godini, za šta su u Budžetu obezbijeđena sredstva od 100.000 KM.

Radio Gradačac/Press služba Vlade TK

Comments are closed.

YouTube