Najnovije vijesti

Završen 45. Sajam šljive

03/09/2018 | objavio Radio Gradačac
Završen 45. Sajam šljive
Biznis

U subotu je završen 45. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu na kojem su se predstavili izlagači iz BiH i zemalja regiona. Svoje proizvode i usluge prezentovalo je oko 320 izlagača na 5.00. kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora. Izloženi su sajamski eksponati nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavile su se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu privrednu granu.

– Sudeći po reakcijama izlagača, zvaničnika i posjetilaca ovogodišnji sajam je bio jedan od najbolje organizovanih i najbrojniji po broju učesnika. Veoma smo zadovoljni prezentacijama izlagaća a poljoprivrednici su imali priliku saznati neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspješno bavljenjem agrarom, prije svega plasteničkom proizvodnjom cvijeća i povrća te suhhe šljive kao prepoznatljivog bredna na tržištu. Održan je niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa. Zahvaljujem se pokrovitelju Vladi Tuzlanskog kantona, našim sponzorima i partnerima bez čije pomoći ova tradicionalma manifestacija ne bi mogla biti ovako dobro organizovana, rekao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

Generalni sponzor 45. Sajma šljive je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo a ministar Muharem Šabić je naglasio da su se sami ponudili za sponzorstvo.

– Mi bismo voljeli da na policama velikih tržnih centara i marketa bude što više domaćih organskih proizvoda. Zato ćemo u godinama koje dolaze ozbiljnije podržavati ovaj sajam – kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić.

Partner ovogodišnjeg sajma bio je Grad Zagreb koji se u Gradačcu predstavilo sa svojih 11 izlagača članova Obrtnička komore.

– Mislim da je Zagreb idealno tržište za proizvođače iz ovih krajeva. Svi mi volimo domaće proizvode, a mi u Hrvatskoj ono što se proizvede u BiH smatramo također domaćim proizvodom – kazala je pročelnica ureda za gospodarstvo i energetiku Grada Zagreba Mirka Jozić.

I ove godine dodijeljene su medalje Gradačačkog sajma za kvalitet izloženih proizvoda i za najbolje rakije i jaka alkoholna pića. A novina je održavanje 1. Međunarodnog sajma pčelarstva u organizaciji Udruženja pčelara Pčela Gradačac. Dodijeleno je 88 medalja za kvalitet ocijenjenih medova. U saradnji sa Tehnološkim fakultetom iz Tuzle održano je i stručno savjetovanje za pčelare.

U znak sjećanja na doajene u oblasti voćarstva prof. dr. Dževada Jarebicu  i dipl. ing. Senada Malohodžića – novinara i publicistu, održana je promocija knjige Šljive i proizvodi od šljiva.

Tradicionalni 45. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive otvorio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko a pored njega svečanu vrpcu su presjekli  državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

Radio Gradačac / Služba za informisanje Gradačačkog sajma

Comments are closed.

YouTube