Najnovije vijesti

Zlatni ljiljani pozivaju na kulturu dijaloga o imenu gradskog trga

04/04/2017 | objavio Radio Gradačac
Zlatni ljiljani pozivaju na kulturu dijaloga o imenu gradskog trga
Boračka udruženja

Nakon reakcija koje je izazvala inicijativa podnesena na sjednici općinskog Vijeća Gradačac, saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Gradačac. U saopštenju upućenom Radiju Gradačac navodi se:

„Ovih dana u Gradačcu je aktuelna priča oko inicijative za promjenu imena gradskog trga. Radi se o inicijativi općinskog vijećnika Enira Šakića da se sadašnje ime trga „Alija Izetbegović“ promjeni i da trg dobije ime po znamenitom vođi Pokreta za autonomiju Bosne Husein-begu Gradaščeviću.

Ta inicijativa je za kratko vrijeme izazvala pažnju javnosti i naši sugrađani su nizom kometara, prije svega na društvenim mrežama, iskazivali i iskazuju svoj stav o tome. Nažlost, ima i onih koji su na neprimjeren način pisali i govorili o rahmetli Aliji Izetbegoviću.

Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Gradačac oštro negoduje i poziva stanovnike općine Gradačac da se sa pijatetom odnose prema liku i djelu prvog Predsjednika Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog zapovjednika Armije Republike BiH.

Mišljenja smo da će historija i vrijeme pokazati kakav je tko bio i kakav je trag ostavio iza sebe. Baš kao što je to slučaj sa Husein-kapetanom Gradaščevićem „Zmajem od Bosne“, koji je nesumnjivo jedna od najznačajnijih i najistaknutijih ličnosti u Bosni i Hercegovini ostavivši neizbrisiv trag u njenoj hiljadugodišnoj historiji i državotvornosti“, navodi se u saopštenju UDNRP.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube