Najnovije vijesti

1. jula premijera predstave „Zemlja koja diše“ ispred kule Husein-kapetana Gradaščevića

26/06/2022 | objavio Radio Gradačac
1. jula premijera predstave „Zemlja koja diše“ ispred kule Husein-kapetana Gradaščevića
KULTURA

Šemsudin Gegić, međunarodno priznati pozorišni i filmski režiser najavljuje jedan od najvećih ovogodišnjih pozorišnih događaja u Bosni i Hercegovini

 

Tehničke pripreme i glumačke probe za ambijentalnu predstavu „Zemlja koja diše“ u Gradačcu su ovih dana u punom zamahu. Premijerna izvedba će biti upriličena 1. jula u 21 sat u prostoru kule Husein-kapetana Gradaščeviča u kompleksu Gradine u Gradačcu.

Prema riječima režisera Šemsudina Gegića, radi se o predstavi koja broji preko 25 saradnika, članova glumačkog ansambla i svih drugih saradnika koji pomažu i koji su uključeni u projekat.

„Ovo je jedna posebna vrsta predstave i posebna vrsta čarolije koju morate prenijeti na glumce i sve druge saradnike, a odnosi se na našu Bosnu i Hercegovinu, koja u svojoj dramskoj radnji predstave prolazi kroz svojih nekih zadnjih 300 do 400 godina. Dramsku priču otvara i zatvara kapetan Gradaščević. „Zemlja koja diše“, diše o nama, nama koji živimo u Bosni i Hercegovini, nama koje žele svi, ciklično napadani, ciklično okupirani. Veliki su interesi za nas i mi u tome prepoznajemo neki značaj, neku našu duhovnu, fizičku i moralnu snagu koja treba da poluči jednim umjetničkim rezultatom“, kaže Gegić.

U predstavi se pojavljuje 7 glumaca koji igraju 14 likova, tipičnih predstavnika naše Zemlje i okupatora.

„To je čista umjetnička predstava smještena u ambijent i ljepotu Zemlje koja diše –  Bosne i Hercegovine, koja nam nudi da možemo da hodamo po njoj i da je volimo, jer ona nas voli toliko da nam pruža mogućnost da možemo da se naslonimo na kulu kapetana Gradaščevića, da možemo da se naslonimo na sarajevske tvrđave i na banjalučke, mostarske, i na sve ono drugo što ona jeste. U tome pobjeđuje čovjek, koliko god neko priznao ili ne priznao, čovjek je pobijedio, mi smo pobijedili svojom ljubavlju. I mi čujemo i osjećamo kako ta naša Zemlja diše zajedno sa nama“, ističe režiser predstave Šemsudin Gegić.

Premijera predstave biće izvedena ispred kule Husein kapetana Gradaščevića, što joj daje posebnu dimenziju, jer se prema Gegićevim riječima radi o „ambijentu bosanskohercegovačke temeljnosti u borbi za našu autonomnost, za našu zemlju, za našu državu, za našu dušu, za našeg čovjeka i za nešto što je u postulatu našeg opstanka i našeg nastanka“.

„Zemlja koja diše“ se radi po dramskom tekstu „Okvir“ poznatog gradačačkog autora Vahida Klopića, u dramaturškoj obradi i režiji Šemsudina Gegića, a glumački ansambl čine glumci: Damir Mahmutović, Irfan Kasumović, Jasmina Dedić Ibrić, Alisa Brkić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović i Hazim Mujčinović. Producent predstave je Husein Kujraković, direktor Biblioteke „Alija Isaković“ – Bibliotečke scene u Gradačcu.

Radio Gradačac / Press predstave „Zemlja koja diše“

Comments are closed.

YouTube