Najnovije vijesti

11. juli Dan žalosti u Federaciji BiH i Brčko distriktu BiH

11/07/2021 | objavio Radio Gradačac
11. juli Dan žalosti u Federaciji BiH i Brčko distriktu BiH
FBiH/BiH
Vlada Federacije BiH je, na nedavnoj sjednici u Mostaru, 11. juli 2021. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglasila Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. I Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić donio je odluku o proglašenju 11. jula 2021. godine Danom žalosti na području Brčko distrikta BiH.
Vijeće ministara BiH na 56. i 57.  vanrednoj telefonskoj sjednici sa šest glasova za i četiri protiv u dva kruga glasanja nije postiglo konsenzus  u vezi s donošenjem odluke o proglašenju 11. jula 2021. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, koju je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova.
Kako je navadeno iz Vlade Federacije BiH, Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH.
 
Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.
 
U obrazloženju ove odluke Vlade Federacije BiH istaknuta je činjenica da su tokom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.
 
Odluka je donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.
Radio Gradačac / Vijeće ministara BiH / Vlada FBiH / Vlada Brčko distrikta BH

Comments are closed.

YouTube