Najnovije vijesti

114 stipendista ostvarilo pravo na stipendiju iz budžeta Grada Gradačca u ovoj godini

24/03/2022 | objavio Radio Gradačac
114 stipendista ostvarilo pravo na stipendiju iz budžeta Grada Gradačca u ovoj godini
GRADAČAC

U Gradačacu je danas započelo potpisivanje ugovora sa stipendistima  za školsku/akademsku 2021/2022. godinu. Time je nastavljen dugogodišnji program koji obuhvata stipendiranje učenika i studenata u nekoliko kategorija u cilju podrške njihovom daljem školovanju.

Za stipendiranje učenika i studenata u tekućoj školskoj/akademskoj godini u Budžetu Grada Gradačac planiran je iznos od 134.000 KM. Nakon okončanja konkursne procedure pravo je ostvarilo 114 stipendista, od čega je 30-ak danas potpisalo ugovore. Ukupan iznos za isplatu stipendija je 132.800 KM.

Među stipendistima Grada Gradačac  je 5 učenika generacije osnovnih i srednjih škola, te 10 studenata sa prosjekom ocjena 9 i više. Najveći broj stipendija ostarili su studenti iz kategorije porodica korisnika boračko-invalidske zaštite.

Primjeri dobre prakse i rezultati koje ostvaruju pojedini privredni subjekti u Gradačcu daju nadu da će i u narednom periodu biti prilika za upošljavanje obrazovanih kadrova.

U šest kategorija stipendije je ostvarilo 10 učenika i 104 studenta, među kojima je najviše studenata medicine, elektrotehnike, ekonomije i mašinstva. Isplata može početi tek po potpisivanju svih ugovora, za šta je rok 31. mart.

I ove godine je nastavljen trend većeg broja stipendistica u odnosu na stipendiste, tako je dodijeljeno 78 stipendija studenticama i učenicama, a 36 studentima u učenicima srednjih škola.

_________________________________________________________________________

Više detalja donosimo u TV prilogu u kojem govore:

Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca,

Nejra Hanić, studentica Mašinskog fakulteta u Tuzli,

Vedad Huseinbašić, student Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra Tuzla.

 

_________________________________________________________________________

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube