Najnovije vijesti

Obilježavanje 27. jula – Dana ustanka naroda BiH

27/07/2017 | objavio Radio Gradačac
Obilježavanje 27. jula – Dana ustanka naroda BiH
Boračka udruženja

U povodu obilježavanja 27. jula – Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma danas su delegacije Udruženja antifašista i boraca narodno oslobodilačkog rata Gradačac, Općine Gradačac, boračkih organizacija i političkih stranaka položile cvijeće na spomenike. Odata je počast poginulim borcima NOR-a 1941-1945. godine i šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

Kako je istaknuto na prigodnoj ceremoniji u gradskom parku, 27. juli –  Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma predstavlja jedan od najznačajnih datuma u historiji bh. naroda i građana. Tog datuma 1941. započeta je borba protiv okupatora i domaćih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata.

Centralni dio svečanosti bit će održan danas od 18,00 sati u Zelinji Donjoj. O značju otpora fašizmu naroda BiH govorit će predstavnici UABNOR-a Gradačac, a u kulturno-zabavnom programu učestvuju članovi KUD “Sevdah“ Vučkovci.


I SABNOR TK prigodnim manifestaciojama obilježava ovaj značaj hitorijski datum. Centralna manifestacija u organizaciji SABNOR-a TK i druženje sa antifašistima TK je danas u 19,00 sati na lokaciji Srnica (MZ Treštenica) u općini Banovići. Spomen marš “Tragom oblasnog vojnog štaba – Tuzla 1941.” je u subotu 29. jula. Marševska kolona se kreće pravcem: Tuzla – Simin Han – Tojšići – Kalesija – Memići – Papraća – Šekovići.


 

 

Radio Gradačac/Foto: Mirel Bijedić i FB Savez antifašista i boraca NOR-a Tuzlanskog kantona

Comments are closed.

YouTube