Najnovije vijesti

15 godina partnerstva gradova Duren i Gradačac

26/08/2016 | objavio Radio Gradačac
15 godina partnerstva gradova Duren i Gradačac
GRADAČAC

Obilježavajući 15 godina uspješnih partnerskih odnosa, u općini Gradačac danas je organizovan svečani prijem za delegaciju njemačkog grada Durena koju je predvodio gradonačelnik Paul Larue. Delegaciju čine predstavnici političkih klubova u gradskom Vijeću Durena.

3 A

„Podrška datira još od vremena agresije na BiH, kada je Diren prihvatio veliki broj izbjeglica“, rekao je općinski Načelnik Edis Dervišagić. „Pomoć u poslijeratnoj obnovi Gradačca rezultirala je obnovom glavne gradske ulice i naselja Diren. Saradnja na kulturnom planu nastavila se svih ovih 15 godina, baš kao i podrška komunalnim službama. Generacije građana uključene su u razmjenu, a saradnja je dala doprinos zbog kojih je Gradačac svrstan u razvijenije gradove BiH“, zaključio je Dervišagić.

1 A

“Ovo partnerstvo za grad Duren veoma je važno, a od početka je akcenat na odnosima ljudi. Još od prihvata izbjeglica, razmjene učenika, mladih ljudi koji su obavili praksu u Gradačcu i Durenu“, rekao je gradonačelnik Paul Larue. “Puno je polja na kojem smo uspjeli, ali nedostaje bolja saradnja na ekonomskom planu i razvoju poljoprivrede. Jedan od razloga za to je zastoj na putu BiH ka EU-iji“ dodao je Larue.

4 A

Predstavnici političkih klubova u gradskom Vijeću Durena iskazali su zadovoljstvo partnerskim i prijateljskim odnosima, te izrazili nadu da će se oni ubuduće nadograđivati. Svečanom prijemu prisustvovao je i Ferhat Mustafić, koji je u periodu obavljenja funkcije općinskog Načelnika dao puni doprinos uspostavljanju veza dva grada.

2 A

Tradicionalno, grad Duren se predstavlja na Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije, a tokom danasnjih razgovora najavljena je nova pomoć Vatrogasnom društvu Gradačac u vidu novih odijela.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube