Najnovije vijesti

19. novembar – Međunarodni dan muškaraca

19/11/2023 | objavio Radio Gradačac
19. novembar – Međunarodni dan muškaraca
FBiH/BiH

Međunarodni dan muškaraca se obilježava 19. novembra od 1999. godine u 50 zemalja svijeta na svim kontinentima, među njima je i Bosna i Hercegovina koja obilježava ovaj dan. Kako je rekla Ingeborg Breines, nekadašnja direktorica Programa za žene i kulturu mira UNESCO-a, ključne vrijednosti Dana muškaraca su oslobađanje društvenih stega i podrška za mentalno i fizičko zdravlje, a ova ideja doprinosi i rodnoj ravnoteži.

Ciljevi obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca uključuju unapređenje zdravlja muškaraca, mladića i dječaka, unapređenje mira, sigurnosti i kvaliteta života, harmonizaciju odnosa među spolovima, promociju ravnopravnosti spolova, te naglašavanje pozitivne uloge muškaraca u društvu. Takođe ovaj dan se obilježava u cilju promoviranja pozitivnih primjera uloge muškaraca u društvu, te njihovih dostignuća i doprinosa zajednici, porodici, braku i brizi oko djece, navode iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

Statistički podaci u Bosni i Hercegovini pokazuju da je prosječni životni vijek muškaraca kraći u odnosu na životni vijek žena, te da muškarci u prosjeku žive za oko 5 godina kraće nego žene. Najčešći uzroci smrti su oboljenja cirkularnog sistema (veći je broj umrlih žena) i tumora (veći je broj umrlih muškaraca). Mnogo je veći broj nasilnih smrti muškaraca nego žena kada se radi o nesretnim slučajevima, samoubistvima, ubistvima i nepoznatim uzrocima. Veći je broj muškaraca (maloljetnih i punoljetnih) korisnika socijalne zaštite nego žena.

Obzirom da su neravnopravnost spolova i diskriminacija na osnovu spola pitanja koja utiču na ostvarivanje prava i žena i muškaraca, radi efikasnog rada na otklanjanju neravnopravnosti spolova i diskriminacije na osnovu spola, neophodno je poticati veće uključivanje muškaraca kao saveznika. Uključivanje muškaraca i dječaka u sve segmente ravnopravnosti spolova dovodi do smanjenja nasilja u kojima su počinitelji muškarci, vodi ka unapređenju partnerskih i porodičnih veza, jača inicijative ženskog pokreta, utiče na poboljšanje zdravlja i žena i muškaraca, dječaka i djevojčica sa ciljem ubrzanja i efikasnosti svih drugih intervencija na polju ravnopravnosti spolova.

Imajući u vidu izazove koje nameće borba za ostvarivanje ravnopravnost spolova, Agencija za ravnopravnost spolova BiH je prepoznala muškarce kao ključne partnere u ovom procesu. Da bi se moglo raspravljati o uzrocima i posljedicama kojima su izloženi muškarci i žene u savremenom svijetu, trebalo bi razmotriti još mnogo pokazatelja koji direktno ili indirektno utiču na njihovo fizičko i psihičko stanje. Ravnopravnost spolova nije samo pitanje ostvarivanja prava žena nego i promocija i unaprjeđenje prava muškaraca.

 

Radio Gradačac / Agencija za ravnopravnost spolova BiH

Comments are closed.

YouTube