Najnovije vijesti

20. i 21. avgusta obilježavanje pete godišnjice “Ljiljana” na Banderi

04/08/2022 | objavio Radio Gradačac
20. i 21. avgusta obilježavanje pete godišnjice “Ljiljana” na Banderi
GRADAČAC

Iz Udruženja boraca “Patriotske lige” Gradačac najavlju manifestaciju obilježavanja pete godišnjice otvorenja spomen obilježja borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine na koti Bandera iznad Gradačca.

U organizaciji Općine Gradačac, Medžlisa IZ Gradačac, Saveza boračkih organizacija Gradačac i Udruženja boraca “Patriotske lige” Gradačac, u nedjelju (21. avgusta) biće održana manifestacija obilježavanja godišnjice otvorenja spomen obilježja borcima Armije RBiH, Ljiljana na Banderi.

Prijem zvanica biće upriličen na kuli “Zmaja do Bosne” od 10 sati, nakon čega će se organizovanim prevozom uputiti do spomenika na vojnoj koti Bandera.

Centralni dio manifestacije održat će se od 11:30 sati uz obraćanje zvaničnika od gradskog do državnog nivoa, predsjednika općinskog i državnog udruženja Patriotske lige, jednog od generala ARBiH i reisu-l-uleme IZ u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića. Nakon toga će muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović proučiti dovu za Domovinu.

Dan prije, u subotu (20. avgusta), u organizaciji Medžlisa IZ Gradačac biće upriličen obilazak stećaka na mjestima pogibije boraca ARBiH u borbama na Banderi i učenje Fatihe. Ova aktivnost će se odvijati od 18:30 sati, nakon čega će se od 19:30 održati prigodan vjerski program do akšam namaza na platou pored spomen obilježja Ljiljan.

Organizatori pozivaju građane da se pridruže obilježavanju godišnjice otvorenja spomen obilježja Ljiljan na Banderi i odaju počast braniocima BiH.

__________

Podsjećamo, u želji da se primjerenim spomen obilježjem oda poštovanje svim braniocima Bosne i Hercegovine, 2011. godine rodila se ideja o izgradnji spomenika na Banderi, koti 449. Njegova izgradnja je okončana 2017. godine kada je 20. avgusta upriličeno i svečano otvaranje.

Spomenički kompleks nalazi se na prostoru od 2 duluma. Ljiljan visine 16 metara sa pet latica okružen sa 7 stećaka  simbolizuje odbranu ovog dijela Bosne. Sa ove jedinstvene lokacije proteže se pogled na Gradačac, Posavinu i dio Slavonije.

Aktivnosti na izgradnji spomenika vodilo je Udruženje boraca „Patriotska lige“ Gradačac, a značajnu ulogu u finansiranju izgradnje ovog objekta imali su domaći privredni subjekti i pojedinci, grad Gradačac, Ministarstvo za boračka pitanja TK i resorno Federalno ministarstvo. Projekat je podržala i Islamska zajednica u BiH.

___________

Radio Gradačac / UB “Patriotske lige” Gradačac

Comments are closed.

YouTube