Najnovije vijesti

23. decembar ‘94. ne smije biti zaboravljen

24/12/2018 | objavio Radio Gradačac
23. decembar ‘94. ne smije biti zaboravljen
Boračka udruženja

Godišnjica jednog od najtežih događaja u odbrambeno-oslobodilačkom ratu obilježana je danas u Gradačcu.

Prije 24 godine, 23. decembra 1994. u 11,45 sati agresor je teškom artiljerijom započeo gađanje užeg centra grada u kojem su živote izgubila četiri srednjoškolca.

Isred O.Š. „Ivan Goran Kovačić“, gdje se odvijala nastava za srednjoškolce, tragično su zaustavljeni životi blizanaca Senade i Senada Okanović, učenika drugog razreda Tekstilno-tehničke struke MSŠ „Hasan Kikić“, te Miralema Kadića i Benjamina Bajramovića učenika prvog razreda Gimnazije „Mustafa Novalić“.

Samo dva dana prije ovog tragičnog događaja stradala su još dva srednjoškolca. Poginuo je Damir Pezerović a ranjen Almin Baltić, prognanik iz Modriče, učenici Mješovite srednje škole.

Živim sa tim trenutkom i sa svim onim što je poslije toga slijedilo. Proživljavao sam to godinama. Prvo intenzivno i vrijeme učini svoje, novi događaji potiskuju stare, ali se sjećanja uvijek vraćaju. Ja sam uvijek iz temelja uzdrman takvim situacijama. Teško mi je vladati sobom i naći prave riječi da opišem ono što se nama tada dogodilo, rekao je za Radio Gradačac Mirsad Bajramović, ratni direktor MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac.

Kako bi se očuvala uspomena na stradanje nedužne mladosti, učenici osnovnih i srednjih škola, porodice poginulih i ranjenih, te zvanične delegacije danas su položile cvijeće na spomen obilježje u centru grada.

Tog decembarskog dana utihnuo je dječiji smijeh, a narednog je nastupilo primirje. Kako bi generacije koje stasavaju danas znale cijeniti uslove u kojima rastu, 23. decembar ‘94. u Gradačcu nikada ne smije biti zaboravljen.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube