Najnovije vijesti

72 godine od oslobođenja Gradačca u II svjetskom ratu

06/04/2017 | objavio Radio Gradačac
72 godine od oslobođenja Gradačca u II svjetskom ratu
GRADAČAC

Danas se navršila 72. godina od kada je Gradačac sa bližom okolinom konačno oslobođen  od okupatora i domaćih izdajnika u II svjetskom ratu. Tim povodom zvanične delegacije položile su cvijeće na spomen obilježja u gradskom parku.

Članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a, predstavnici Općine Gradačac, boračkih organizacija i građani Gradačca položili su cvijeće na spomenik borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu i Centralno spomen-obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine te biste u gradskom parku.

Gradačac je u Drugom svjetskom ratu više puta oslobađan a 5. aprila 1945. godine jedinice 25 divizije u sadejstvu sa drugom Krajiškom brigadom, djelovima 17. divizije savladale su otpor neprijatelja u Gradačcu i dan kasnije, prije 72. godine, konačno i zadnji puta su oslobodile Gradačac u toku NOB-e.

Od tada Gradačac je slobodan i nepokoren grad za čiju su slobodu 315 boraca NOR-a ugradili svoje života a 70 osoba su žrtve fašističkog terora. U Odbrambeno-osolobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine gotovo 1000 hrabrih boraca dalo je živote za slobodu koju danas imamo.

Prigodan referat povodom obilježavanja 72. godine osobođenja Gradačca i okoline u II svjetskom ratu pročitao je Alen Mulić, profesor historije i direktor JU Javna biblioteka „Alija Isaković“ Gradačac.

Čestitke građanima Gradačca u povodu Dana oslobođenja uputili su općinski načelnik Edis Dervišagić i Husein Mejremić, predsjednik Udruženja ABNOR općine Gradačac.

Ovoj svečanosti prisutvovao je i Zlatko Dukić, predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR TK te delegacije antifašista iz Tuzle, Brčkog i Srebrenika.

Svečanu akademiju upotpunili su svojim nastupom učenici Paralelne osnovne muzička škole O.Š. „dr. Safvet-beg Bašagić“ i recitatorske sekcije OŠ „Ivan Goran Kovačić“, Gimnazije „Mustafa Novalić“ i MSŠ „Hasan Kikić“.

Obilježavanje 72. godišnjice oslobođenja Gradačca i okoline u Drugom svjetskom ratu organizovalo je Udruženja antifašista i boraca NOR-a Gradačac uz podršku Općine.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube