Najnovije vijesti

9. MAJ – DAN ZLATNIH LJILJANA BOSNE I HERCEGOVINE

05/05/2021 | objavio Radio Gradačac
9. MAJ – DAN ZLATNIH LJILJANA BOSNE I HERCEGOVINE
Boračka udruženja

Zbog pandemijske situacije, 23. tradicionalni susreti Dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja, organizovani na taj način, odgođeni su za iduću godinu, ali ipak ćemo ovaj Dan nastojati obilježiti na dostojanstven način u skladu sa objektivnim mogućnostima i uz puno poštivanje mjera donesenih od strane Kriznih štabova i Štabova civilne zaštite, saopćeno je iz Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona.

Kako je navedeno u saopćenju, ovogodišnje obilježavanje “Dana Zlatnih ljiljana“ – 9. maja 2021. godine planirano da se održi na sljedeći način :

– Delegacije gradskih i općinskih udruženja u 10,00 sati položiti će cvijeće i proučiti Fatihu na centralnim spomen obilježjima u gradovima i općinama Kantona.

– Upravni odbor Saveza DNRP FBiH, koordinacija boračkih Saveza FBiH, položit će cvijeće na Partizanskom spomen obilježju u Mostaru u 10,00 sati i Šehitluci Mostar u 11,00 sati.

Značka „Zlatni ljiljan“ najveće je ratno priznanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. Dodjeljivao se pripadnicima ARBiH koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanju agresoru, doprinijeli širenju slobodnih dijelova BiH, izvršili djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje.

Zlatnim ljiljanom odlikovano je 1782 pripadnika Armije RBiH , od toga posthumno 982 pripadnika.

Odmah nakon okončanja rata, inicijativom prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića, da se okupe živi dobitnici največeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i to simbolično na Dan pobjede nad fašizmom i da taj dan bude “Dan Zlatnih ljiljana Bosne i Hercegovine”.

Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona porodicama šehida i poginulih boraca, živim nosiocima ratnih priznanja, svima kojima su Ljiljani i Bosna i Hercegovina u srcu čestita  9. maj – DAN ZLATNIH LJILJANA BOSNE I HERCEGOVINE, DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM, DAN EVROPE, DAN LOGORAŠA BIH.

Radio Gradačac / SDNRP TK

 

Comments are closed.

YouTube