Najnovije vijesti

Adem Hanić: Svi zajedno trebamo raditi na optimizaciji poreza, nižim cijenama i edukaciji zaposlenih.

03/12/2019 | objavio Radio Gradačac
Adem Hanić: Svi zajedno trebamo raditi na optimizaciji poreza, nižim cijenama i edukaciji zaposlenih.
Biznis

Bh. autoindustrija treba više automatizacije i robotike

Automobilska industrija je pred izazovima, stoga je važno pratiti svjetske trendove. Do 2030. trebat će nam više inženjera i stručnjaka, ukoliko ne budemo spremni na to možemo snositi posljedice. 

Stoga treba raditi na automatizaciji i robotici, rekao je Enes Hadžiahmić iz kompanije Prevent u okviru Poslovnog foruma u Sarajevu u okviru panela “”AI u BiH i svijetu – perspektiva , trendovi, mogućnosti, izazovi…”.

Dževad Bibić, redovni profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu je rekao da je BiH malo tržište tako sa inženjerima moramo dati širinu kako bi našli svoje mjesto na tržištu.

Omar Veledar iz firme AVL Austria govoreći na pomenutu temu sa stvanovišta svoje kompanije je kazao kako oni prolaze kroz revoluciju, stoga naglasak stavljaju na softver i 5G tehnologije.

Poručio je da su promjene evidente i da svi moraju to prihvatiti, inače će umrijeti, naročito autoindustrija koja mora ići na digitalizaciju i razvijati poslovne modele jer se ne smije desiti da industrijska proizvodnja ima prazan hod, s proizvodne linije treba da rade 24 sata.

Povezujući ovu granu industrije sa obrazovanjem smatra da ona od njega može imati korisi samo ukoliko ima dijaloga, kako bi se mogli raditi mali istraživački projekti.

Szymon Zielinski iz Poljske kazao je kako u vremenu koje dolaze u ovoj industriji veliki igrači moraju biti spremni za saradnju sa malim igračima. “Trebaju biti spremni na nove tehnologije koje brže rade od ranijih”, ističe on.

Također, smatra kako osim kompanija i radnici trebaju biti spremni na promjene, moraju biti fleksibilniji i znati odgovoriti novim potrebama i tehnologijama na tržištu.

Direktor firme TMD group Adem Hanić iz Gradačca poručio je da svi zajedno trebaju raditi na optimizaciji poreza, nižim cijenama i edukaciji zaposlenih. 

Radio Gradačac / akta.ba

Comments are closed.

YouTube