Najnovije vijesti

Agreometeorološka prognoza od 1. do 7.5.2023. godine

02/05/2023 | objavio Radio Gradačac

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, ove sedmice u Bosni i Hercegovini preovladavaće promjenljive vremenske prilike, sa smjenama vedrijih i kišnih perioda. Do srijede 03.maja, svakodnevno su posvuda moguće povremene slabije padavine, pretežno pljuskovitog karaktera. Potom slijedi par stabilnijih dana, sa više vedrine i dužim sunčanim intervalima, a sa narednim vikendom ponovo je izgledno pogoršanje koje će se sa zapada proširiti na cijelu zemlju i biti praćeno povećanom naoblakom i umjerenim količinama padavina.

Minimalne jutarnje temperature kretaće se od 6 do 9 u unutrašnjosti, na sjeveru u Posavini i na jugu u dolini Neretve od 10 do 12 °C. Od četvrtka 04. maja jutra malo hladnija, usljed vedrijih noći, krajem sedmice na planinama i visoravnima centralne, istočne i zapadne Bosne moguća je pojava kratkotrajnog mraza pri tlu, slabijeg intenziteta. Maksimalne dnevne temperature zraka većinom između 16 i 20 °C, na sjeveru Bosne i u Hercegovini do 23 °C. Naredni vikend svježije, pod uticajem prognoziranih padavina.

Temperaturni režim i stanje vlažnosti tla povoljni su sa aspekta sjetvenih radova, pri tome će povremene padavine ometati izlazak u polje. Smjene sunčanih i kišnih perioda, pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina. Preporučljivo je pratiti izvještaje prognostičkih službi, te pravovremeno reagovati po pitanju zaštite kultura, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube