Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 8. do 14. marta

08/03/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 8. do 14. marta
FBiH/BiH

Nakon kratkotrajnog, prolaznog pogoršanja u dane vikenda, većim dijelom ove sedmice izgledne su stabilnije vremenske prilike, sa postepenim, laganim porastom temperatura iz dana u dan. Padavine slabijeg intenziteta moguće su 08. i 09. marta, u Hercegovini kiša, na planinama susnježica i snijeg.

Jutra će i dalje biti hladna, primjereno ovom dijelu godine, uz mogućnost pojave jačeg mraza na visoravnima centralne, istočne i jugozapadne Bosne, gdje bi se minimalne temperature mogle spustiti do -5 °C. U nižim područjima Bosne kretaće se od -2 do 0, u Hercegovini od 0 do 4 °C. Krajem naredne sedmice jutarnje temperature će u cijeloj zemlji dostići pozitivne vrijednosti.

Danju će postepeno biti toplije, sa dužim sunčanim intervalima, pri tome hladnije u odnosu na proteklu sedmicu. Maksimalne temperature zraka kretaće se od 6 do 10 °C u unutrašnjosti, na jugu do 12, sa danima narednog vikenda će dodatno porasti, dosegnuti do 15 °C, mjestimično i koji stepen više.

Zalihe vlage u tlu su još uvijek dobre. Preovladavaće povoljne prilike za radove na otvorenom, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube