Najnovije vijesti

Agrometeorološka prgnoza od 8. do 14.5.2023. godine

08/05/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prgnoza od 8. do 14.5.2023. godine
FBiH/BiH

Do sredine naredne sedmice, u Bosni i Hercegovini preovladavaće djelimično stabilnije vremenske prilike, sa manjom vjerovatnoćom za povremene slabije padavine, uglavnom pljuskovitog karaktera i nešto izraženije u dijelu Bosne. Od četvrtka 11. maja, izgledna je postepena promjena, pogoršanje praćeno povećanom naoblakom i kišom, koje će se sa zapada postepeno širiti i u dane narednog vikenda zahvatiti cijelu zemlju. Pri tome se u Hercegovini i na jugozapadu očekuju veće količine padavina u odnosu na centralnu, sjeveroistočnu i istočnu Bosnu.

Temperaturni režim neće se bitnije izmijeniti i biće uglavnom u skladu sa kalendarom. Opasnosti od pojave mraza nema. Minimalne jutarnje temperature kretaće se od 6 do 10 u unutrašnjosti, u Posavini i na jugu Hercegovine od 10 do 13 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka većinom između 15 i 20 °C širom zemlje, na izmaku vikenda toplije sa maksimalnim vrijednostima između 18 i 22 °C.

– U prvom dijelu sedmice, uz povoljnije prilike za radove na otvorenom. Nestabilno vrijeme, uz porast temperatura, pogodovaće intenzivnijem razvoju biljnih bolesti i štetočina, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube