Najnovije vijesti

Agrometeorološka progniza od 15. do 23. marta 2021.

16/03/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka progniza od 15. do 23. marta 2021.
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, većim dijelom ove sedmice očekuje se nestabilno vrijeme, praćeno povećanom naoblakom i povremenim, svakodnevnim padavinama slabijeg intenziteta, na jugu pretežno sa kišom, u unutrašnjosti zemlje sa kišom, mjestimično susnježicom i snijegom.

U Bosni je izgledna pojava jutarnjih mrazeva, koji bi u centralnoj, istočnoj i jugozapadnoj Bosni mogli biti jačeg intenziteta. Minimalne temperature zraka kretaće se do -6 do 0°C u unutrašnjosti zemlje, na jugu od 2 do 5°C. Danju će biti toplije, maksimalne temperature od 6 do 8 u Bosni, u Hercegovini između 9 i 13°C. Stabilnije i sunčanije vremenske prilike izgledne su u dane narednog vikenda, kada će i dnevne temperature u unutrašnjosti biti iznad 10, na jugu iznad 15°C.

Prispjele i prognozirane padavine popraviće stanje vlažnosti tla. Formirani sniježni pokrivač, obzirom na težinu, mogao bi uzrokovati fizička oštećenja na kulturama, a na ranocvjetajućim voćkama će ometati oprašivanje. Sa više sunca i uz porast temperatura, u drugom dijelu sedmice preovladavaće povoljnije prilike za nesmetano provođenje radova na otvorenom, proljetnu pripremu zemljišta i nastavak sjetve jarih kultura, saopćeno je iz Federalnog hdrometeorološkog zavida (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube