Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza do 9. maja 2021.

06/05/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza do 9. maja 2021.
FBiH/BiH

Prema aktuelnim kartama prognostičkih modela, većim dijelom naredne sedmice preovladavaće stabilnije vremenske prilike, u skladu sa kalendarom. Uz temperature uobičajene ili iznad prosjeka za ovaj dio godine, mala je vjerovatnoća za povremene lokalne pljuskove.

Danas, četvrtak 06.05. izgledno je kratkotrajno, prolazno pogoršanje, praćeno kišom i osvježenjem, uz blagi pad temperatura. Pri tome se nešto veće količine padavina očekuju u Krajini i Posavini.

Minimalne jutarnje temperature zraka kretaće se između 6 i 10 °C u Bosni, u Hercegovini do 14 °C. Maksimalne dnevne dostizaće u unutrašnjosti zemlje do 20, na sjeveru i jugu do 25 °C, a sredinom sedmice, kada će biti i najtoplije, u Posavini i dolini Neretve moguće je i par stepeni iznad ove vrijednosti.

Lokalni pljuskovi će povremeno ometati i kratkotrajno prekidati provođenje radova na otvorenom. Toplije vrijeme uz mjestimične padavine, pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina, stoga je poželjno pratiti izvještaje prognostičkih službi, te reagovati u slučaju potrebe zaštite kultura, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube