Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 04. do 10.07.2022. godine

04/07/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 04. do 10.07.2022. godine
FBiH/BiH

Tokom sedmice, u cijeloj Bosni i Hercegovini preovladavaće sunčane i stabilne vremenske prilike, praćene visokim temperaturama zraka i uz malu vjerovatnoću za padavine. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od 16 do 21, a maksimalne dnevne od 32 do 36 °C.

U utorak 05. jula, na području centralne i sjeveroistočne Bosne, kao i istočne Hercegovine, nešto su veći izgledi za poslijepodnevne lokalne pljuskove praćene grmljavinskim nevremenom, a sličan razvoj vremenskih prilika očekuje se i 08. jula u većem dijelu zemlje.

Nakon toga, temperaturni režim djelimično će se promijeniti, biće malo svježije, izraženije u dane vikenda, uz maksimalne dnevne temperature od 22 do 25 u unuutrašnjosti, u Hercegovini, Posavini i Semberiji od 25 do 29 °C.

Preovladavaće povoljni uslovi za radove na otvorenom, pri tome je neophodno biti oprezniji zbog visokih vrijednosti UV indeksa. Žetva ječma privedena je kraju, prinosi su osrednji do dobri, kvalitet zrna trebao bi biti zadovoljavajući. Zalihe vlage u zemljištu su umanjene, nedovoljne za jare kulture, soju i naročito kukuruz koji je u fazi metličenja. Žetva pšenice je krenula ranije i uz prognozirane vremenske prilike trebala bi se odvijati nesmetano, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavida (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube